Hírek

Kisokos a téli madáretetéshez

Az áttelelő madarak etetése fontos feladat, ezzel segíthetünk nekik túlélni a táplálékban szegény, hideg téli időszakot. Részünkről csak egy kevés odafigyelést és időt igényel, cserébe viszont télen is megtölthetjük a kertünket élettel: vidám csicsergéssel és apró, surrogó szárnyak zajával. 

Íme a legfontosabb tudnivalók a téli madáretetésről!

Mikor terítsünk nekik asztalt?

Már az első fagyok megjelenésekor érdemes elkezdeni az etetést. És ha már egyszer belevágtunk, etessük őket egészen az enyhe tavaszi napokig, méghozzá rendszeresen. Tollas kis szomszédaink gyorsan megtanulják, hol kapnak finom falatokat, így hamar a kertünkbe tudjuk csalni őket, sőt a következő évben is visszatérnek hozzánk.

Hová kerüljön a madárlakoma?

Szórhatjuk az eleséget akár a földre is (esőtől védett helyre), de ha macska ólálkodik a közelben, tegyük inkább egy nehezebben elérhető helyre, madáretetőbe. Ha nincs kertünk, az ablakpárkány is tökéletes hely a madarak etetésére.

Mi kerüljön az asztalukra?

Az olajos magvaknak nagyon örülnek a madarak, de ezekből kizárólag pirítatlannal és meg nem sózottal etessük őket. A legegyszerűbb és legolcsóbb választás a napraforgómag, amihez hozzáadhatunk búzát, kölest, muhart is, de vehetünk akár kész magkeveréket is az üzletekben. Ha kedvet érzünk hozzá, hogy többet áldozzunk a lakomára, kényeztethetjük őket „fine dining”-falatokkal is: mogyoróval, földimogyoróval, pisztáciával, dióval, kesudióval.

A zsíradék nagyon fontos táplálékforrás a madarak számára. Adhatunk nekik (nem sózott) szalonnát , faggyút, akár vajat is. A boltokban kapható cinkegolyó kézenfekvő megoldás lehet, mert a magokon kívül faggyút is tartalmaz.

Gyümölccsel is bátran kínálhatjuk őket, cikkekre vágva. Ne dobjuk ki az almacsutkát vagy a kamrában megráncosodott almát, bátran adjuk oda csőrös vendégeinknek.

Ne csak az etetésükre, az itatásukra is gondoljunk! Száraz, fagyos időben nehezen találnak vizet, ezért készítsünk ki nekik tálkát, esetleg cserépalátétet, és ügyeljünk rá, hogy cseréljük benne a vizet, ha befagyott.

A képhez tartozó alt jellemző üres; eteto_fuggo_cinkegolyo_orban_zoltan_0003-1.jpg a fájlnév

Cinkegolyók, fotó: Orbán Zoltán, mme.hu

A képhez tartozó alt jellemző üres; eteto_fuggo_cinkegolyo_orban_zoltan_0010-1.jpg a fájlnévMit nem adhatunk a madaraknak?

Pékáruval ne kínáljuk őket! Ezek tápértéke rendkívül alacsony, ráadásul könnyen megpenészednek, még mielőtt a madarak rátalálnának. A kenyérmorzsa megsavanyodhat a begyükben, akár el is pusztulhatnak tőle. A penészes, romlott eleségnek a szemetesben van a helye, nem a madáretetőben. Az elázott mag is könnyen megpenészedhet, baktériumok telepedhetnek meg benne, ezt mindig dobjuk ki, és cseréljük szárazra. Ahogy már említettük, sózott élelmet sem szabad nekik adni. A nyershúsdarabkák, a fűszeres, tartósítószert és adalékanyagokat tartalmazó rágcsálnivalók és édességek is a tiltólistán szerepelnek.

Etessük, itassuk itthon telelő, szárnyas szomszédainkat tudatosan, odafigyeléssel. A fenti néhány szabályt betartva sokukat segíthetjük, mi magunk pedig évről évre gyönyörködhetünk apró, bájos madarainkban, és még hosszú ideig hallgathatjuk hangos, mókás civakodásukat.

Kapcsolódó oldalak