Tanösvények

Adatok

Név:
Lóczy gejzír-sétaút
Tájegység:
Balaton-felvidék
Település:
Tihany
Érintett NP Igazgatóság:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
18 km
Állomások száma:
15 db
Menetidő:
6 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Balaton-felvidéki NP
EOV_X:
562046
EOV_Y:
175409
Kapcsolat:
06/87/555-29 [email protected] www.bfnpi.hu

Lóczy gejzír-sétaút

A Lóczy Lajosról (1849-1920; geológus, geográfus, a Balaton kutatója) elnevezett „gejzír-sétaút” a Tihanyi-félsziget különleges táji és természeti értékeit, a táj földtörténeti múltjának látványos emlékeit és gazdag történelmének kultúrtörténeti értékeit egyaránt felfűzi egy összesen 18 km hosszú tematikus útvonalra, amely akár részletekben is bejárható.

A Tihanyi-félszigeten hazánkban elsőként létesült tájvédelmi körzet. Napjainkban a terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Kiemelkedő természeti értékei miatt a területnek 2003-ban Európa Diplomát adományozott az Európa Tanács.

A jelzett útvonal a Sajkodnál található Apáti-templomromtól indul, ahonnan a dombokon-hegyeken át a Gejzírmező és az Aranyház érintésével Tihany ősi településmagjába visz. Innen az ösvény az Óvár-tetőre kapaszkodik fel az ősi földvárhoz, majd a Barátlakások érintésével a hajóállomásnál ér véget.

A 9 állomást érintő tanösvény bejárásához szakvezetés igényelhető a Balaton-felvidéki nemzeti Park Igazgatóságtól a fent szereplő elérhetőségen.

 

Kapcsolódó oldalak