Tanösvények

Adatok

Név:
Magyar-bányai kőpark
Tájegység:
Medves-vidék
Település:
Salgótarján
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
0.15 km
Állomások száma:
13 db
Menetidő:
0.5 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Judik Béla (szerk.): Természetvédelmi tanösvények és bemutatóhelyek a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén. Salgótarján, 2004
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Karancs-Medves TK
EOV_X:
710872
EOV_Y:
314380
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Magyar-bányai kőpark

A Somoskői vár közelében, a hajdani Magyar-bánya meddőhányóján kialakított kőparkban a tágabb környék (Nógrád megye) jellegzetes kőzeteit gyűjtötték össze és mutatják be.

A sétaút mentén elhelyezett 13 nagyméretű kőzettömbhöz egy-egy ismertetőtábla tartozik.

A Medvesről különböző bazaltok és bazalttufák kerültek a kőzetparkba. A bemutatott andezitféleségek a Mátrából, a szandai kőbányából, Zsunypusztáról, Jobbágyi mellől (Nagy-hársas kőfejtő), a Karancsból és a szlovákiai Sátoros egyik kőfejtőjéből származnak. A karbonátos üledékes kőzeteket a Csővári-rögről egy triász korú (kb. 200 millió éves), Sámsonházáról egy miocén korú mészkőtömb képviseli.

A salgótarjáni 11/A jelzésű helyi járatú autóbusz somoskői végállomásától a piros + jelzésű turistaúton 700 métert sétálva lehet elérni a felhagyott kőbányát.

Az egész évben szabadon látogatható tanösvény bejárásához a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előzetesen bejelentett igény alapján szakvezetést biztosít.

Felhasznált forrás: bnpi.hu

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak