Hírek

Megszüntették az illegális hulladéklerakót Geszt határában

Geszt község határában, a Körös-Maros Nemzeti Park területén régóta éktelenkedett egy illegális hulladéklerakó. A települési önkormányzat a közelmúltban egy pályázat segítségével megszüntette a lerakót és helyreállította a területet.

Az egykori vályogvető gödrökbe és környékükre hosszú évek óta hordták az emberek a szemetet annak ellenére, hogy ez tilos volt. A probléma odáig fajult, hogy a szétszóródott hulladék már csaknem 10 hektárt beborított a nemzeti park védett területén.

A gondot a geszti önkormányzat a közelmúltban egy nyertes pályázat segítségével megoldotta. Az illegális hulladéklerakó rekultivációjának megtervezésében a KMNPI munkatársai is részt vettek. Védett területről lévén szó, a lerakó felszámolása és a gyepterület helyreállítása különös gondosságot igényelt. A szemetet összeszedték és elszállították, a megtisztított területet pedig termőréteggel látták el és megteremtették a természetes regenerálódás feltételeit.

Szintén jó hír, hogy Mezőgyánban is hasonló rekultiváció zajlik. Ott szintén van egy illegális szemétlerakó a KMNP területének szomszédságában, ráadásul a másik oldalról egy Natura 2000-es gyepterület határolja. Örömünkre szolgál, hogy az önkormányzat elkezdte a lerakó felszámolását, s bízunk benne, hogy a helyreállítás után is sikerül megóvni a területet a szemetelőktől.

Nagy előrelépésnek tartjuk, hogy ezeket a súlyos tájsebeket sikerül megszüntetni. Vannak még e téren megoldandó feladatok, például a közeli Biharugra határában is van egy illegális szemétlerakó, de információink szerint ezt a problémát is hamarosan orvosolják.

A hír forrása ide kattintva elérhető.

További hírekért keresse fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak