Hírek

Megújulnak a madártani kutatóállomások

Sajtótájékoztató Alapkőletétellel egybekötve

A „Vogelwarte Madárvárta Neusiedler See – Hansag“ magyar-osztrák projekt keretében megújul a madártani kutatóinfrastruktúra a Fertő és a Hanság magyar-osztrák ramsari területein. A program az Ausztria-Magyarország 2007-2013 Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.

A határon átnyúló nemzeti park ramsari területei kiemelkedő jelentőségű madárélőhelyek Európában. Napjainkban a nemzetközi pozíció kivívásához illetve megtartásához nélkülözhetetlen, hogy a madarász-turizmusban és a madarak monitorozásában rejlő gazdasági és tudományos potenciál feltárása határon átnyúló együttműködéssel történjen meg.

A régióban az 1980-as években kezdődött a madármegfigyelő infrastruktúra kiépítése nemzeti parki tevékenység illetve támogatások révén. A pályázat keretein belül a 21. század elvárásainak megfelelő fejlesztések valósulnak meg. Újjáépítik az illmitzi Biológiai Állomás épületét, ahol egy modern madárkutató állomás létesül és megújul a Kapuvár közelében található Eszterházy Madárvárta is. Újjáépül két kilátó Sarród térségében, illetve egy a Hanságban, valamint egy új megfigyelőtorony épül Fertőújlak határában. Ausztriában egy, a nádasba vezető nádpalló és megfigyelőhely létesül. Az osztrák nemzeti park munkatársai közös madártani kurzusokat szerveztek.

Egy új, a Fertő és a Hanság madárvilágát bemutató kiadvány készült német és magyar nyelven, és egy internetalapú madártani adatbázis is létrejött. A madártani kutatásokat innovatív befogó-, és jelölőeszközök segítik. A madarak GPS rendszerű jeladóval történő ellátása új utakat nyit a madarak vonulásának tanulmányozása terén.

A Projekt adatai:

Projekt teljes költségvetése: 699.495 €
A Fertő-Hanság Nemzeti Parkra jutó rész: 120.395 €

ebből

közösségi támogatás: 102.336 €
kormányzati társfinanszírozás: 18.059 €

Partnerek:

Amt der Burgenländischen Landesregierung, Abteilung 5-III, Biologische Station Neusiedler See (Burgenlandi Tartományi Kormányhivatal 5-III., Természet- és Környezetvédelmi Osztályának kihelyezett szerve – Fertő tavi Biológiai Állomás)

Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

A sajtóanyag itt érhető el!

Kövesse a nemzeti park igazgatóság tevékenységét Facebook-on is >>

 

Kapcsolódó oldalak