Hírek

Megvédik a természetes élőhelyeket a Balaton-felvidéken

Lezárult a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) élőhelyvédelmi és helyreállítási programja, amelyet 130 hektáron végeztek.

Gyulafirátót határában a Miklád-láp vizes élőhelyeinek helyreállításával befejeződött a BfNPI tavaly ősszel indított programja.

Puskas_Zoltan_koszonto_2015_09_30_Meszaros_Andras

Puskás Zoltán igazgató – Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság | Fotó: Mészáros András

Puskás Zoltán igazgató a gyulafirátóti projektzáró rendezvényen elmondta, a programot hét helyszínen, mintegy 130 hektáron, 390 millió forintból valósították meg. Dolgoztak a köveskáli Vad-telepen, a Káli-medencében elterülő Kornyi tavon, valamint a Sásdi-legelőn, a salföldi Csönge-hegyen, a mindszentkállai Kopasz-hegyen, a tihanyi Külső-tavon és a gyulafirátóti Miklád területén, ezeken a helyszíneken szakmailag eltérő jellegű tevékenységeket végeztek.

A beruházások célkitűzése a Balaton-felvidék szárazodó vizes, illetve degradálódott lejtő és erdősztyepp élőhelyeinek, természeti értékeinek és diverzitásának megőrzése, a leromlott élőhelyek helyreállítása, optimális ökológiai állapotának biztosítása volt.

Dr. Rácz András FM környezetügyért felelős helyettes államtitkár | Fotó: Mészáros András

Dr. Rácz András FM környezetügyért felelős helyettes államtitkár | Fotó: Mészáros András

Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a projektzárón úgy fogalmazott, hogy korszakot zárnak, hiszen az előző uniós ciklusban soha nem látott mennyiségű pénzt, pályázat útján 38 milliárd forintot fordíthattak természetvédelmi fejlesztésre az országban. A 2014-20-as ciklusban ez az összeg 46 milliárd forint lesz. A BfNPI a közeljövőben hat projektet indít, mintegy 1,6 milliárd forint összértékben.

Czaun_Janos_koszonto_2015_09_30_Meszaros Andras

Czaun János, Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője |Fotó: Mészáros András

A gyulafirátóti városrész képviseletében Czaun János önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a település határában a XIX. század második felében jött létre a hét halastóból és a négy keltetőből álló tórendszer, amely 1959 óta pusztult. A helyreállítás okán 2015. történelmi év a település életében.

Forrás: Napló, 2015.10.01. Szöveg: Tremmer Tamás

Kapcsolódó oldalak