Hírek

Nyár végén is virágba borultak a löszpusztagyepek

Az idei nyár csapadékos időjárása, a hűvös és melegebb periódusok váltakozása kedvezett a puszták növényzetének. Ennek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park több löszpusztagyepén is nyárvégi másodvirágzást figyelhetünk meg, a gyepek mindenhol üde zöldek.

A Csanádi-pusztákon tömegesen virágoznak a ligeti zsályák, bontogatja szirmait a koloncos legyezőfű és a bakfű, s másodvirágzásban van a védett macskahere. Ismét megcsodálhatjuk a tejoltó galaj sárga virágait is.

A Tatársánci ősgyepen a kisvirágú csüdfű, a ligeti zsálya és a tejoltó galaj szintén másodvirágzásba kezdett. Emellett egy kuriózum, a kónya zsálya is újra bontogatja szirmait. Ez a növény Magyarországon egyedül a KMNPI területén fordul elő. A Tatársáncon hat tő kónya zsálya és egy hibrid zsálya tő virágzását figyeltük meg az elmúlt napokban.

A közelmúltban az amarilliszfélék családjába tartozó vetővirágok is elkezdték bontogatni apró, sárga szirmaikat. Itt nem másodvirágzásról van szó, mivel a vetővirág az időjárástól függően általában augusztus utolsó hetében, szeptember elején nyílik, s a következő év márciusában hoz leveleket és termést. E növény érdekessége, hogy a nagyon száraz években egyáltalán nem virágzik, de virágai ekkor is megtermékenyülhetnek a föld alatt. A nemzeti park szinte minden értékesebb löszgyepfoltjában előfordul, legnagyobb mennyiségben a Csanádi-pusztákon.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Balogh_G_09_01_bakfu_here_400dpi

Bakfű (balra), Macskahere (jobbra) – fotó: Balogh Gábor

vet__vir__g_SKJ_09_01

Vetővirág – fotó: Sallainé Kapocsi Judit

Kapcsolódó oldalak