Tanösvények

Adatok

Név:
Olasz-kapui tanösvényOlasz-kapui tanösvény
Tájegység:
Bükk
Település:
Szilvásvárad
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
7.2 km
Állomások száma:
6 db
Menetidő:
3 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Baráz Csaba (szerk.): Rejteki tanösvények. Tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban 2. Eger, 2002 Baráz Csaba (szerk.): Rejtektől tárkányig. Helyismereti kézikönyv a Hór- és Barát-völgy környékéről. Eger, 2002
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Bükki NP
EOV_X:
754508
EOV_Y:
304854
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Olasz-kapui tanösvény

Az Olasz-kapui tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt.

Megismerkedhetünk az emberi tevékenység eredményeként kialakult hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek (pl. a Tar-kő) karros felszínével, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepeivel, az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.

A Bükki Nemzeti Park olasz-kapui parkolójától induló tanösvény egész évben szabadon látogatható. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előre bejelentett igény alapján szakvezetést biztosít az útvonal bejárásához.

Felhasznált forrás: bnpi.hu

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak