Tanösvények

Adatok

Név:
Orfűi Vízfő tanösvény
Tájegység:
Mecsek
Település:
Orfű
Érintett NP Igazgatóság:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
általános természetismeret
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
1 km
Állomások száma:
4 db
Menetidő:
0.5 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Nyugat-Mecsek TK
EOV_X:
581443
EOV_Y:
88930
Kapcsolat:
06-72-517-200 (DDNPI központ) 06-30-500-9523 (DDNPI Mecseki Tájegység)

Orfűi Vízfő tanösvény

Orfűi Vízfő tanösvény

A tanösvény a Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzetben található.

Orfű közvetlen közelében, a vízimalomtól (az egyetlen üzemszerűen működő vízimalom hazánkban) induló, kb. 1 km hosszú, önmagába visszatérő, jelzett túraútvonal bejárásával 4 állomáson ismerkedhet meg a látogató a környék természeti és kultúrtörténeti értékeivel, valamint a hagyományos tájhasználat emlékeivel. A kb. fél óra alatt bejárható tanösvény egész évben szabadon látogatható.

A malomárok mellett haladva az útvonal elvezet a Vízfő-barlanghoz, a vízimalmot meghajtó patakot tápláló bővizű karsztforrás felszínre lépésének helyéhez (forrásbarlang). E földtani és felszínalaktani természeti értékeket sajátosan egészíti ki a Vízfő-forrás közelébe épített vízmű 2002-ben műemlékké nyilvánított épülete (forrásház).

A malomárkon átkelve és továbbhaladva a Barlangkutató-forrás közelében a környékre jellemző élőhelyekkel (gyepek és vizes élőhelyek) ismerkedhetünk meg, míg az utolsó állomás egy égeres láperdőt és élővilágát mutatja be.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak