Tanösvények

Adatok

Név:
Rejtek - Répáshuta tanösvényRejtek – Répáshuta tanösvény
Tájegység:
Bükk
Település:
Bükkszentkereszt
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
kultúrtörténet
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
9 km
Állomások száma:
12 db
Menetidő:
4.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Baráz Csaba (szerk.): Rejteki tanösvények. Tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban 2. Eger, 2002 Baráz Csaba (szerk.): Rejtektől tárkányig. Helyismereti kézikönyv a Hór- és Barát-völgy környékéről. Eger, 2002
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Bükki NP
EOV_X:
762961
EOV_Y:
303477
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Rejtek – Répáshuta tanösvény

A Rejteki tanösvény egy rövidebb, 0,8 km-es, a Rejteki Kutatóház körüli, 5 állomást érintő sétaútból, és egy hosszabb, 9 km hosszúságú, összesen 12 állomásból álló körtúra útvonalból áll.

Mindkét útvonal a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) – turistaszállásként is működő – Rejteki Kutatóházának parkolójából indul.

A kutatóház körüli rövidebb útvonal a Bükk növény- és állatvilágát mutatja be. Állomásonként egy-egy tájékoztató tábla tartalmazza a fenyőerdővel, a bükkösök világával, a nagyvadakkal, erdeink kisragadozóival és egy vízi biotóppal kapcsolatos tudnivalókat.

A tanösvény ismeretanyaga elsősorban erdei iskolai programokhoz kapcsolható.

A hosszabb útvonalat bejárva három ősrégészeti szempontból fontos barlangot (a Rejteki 1. számú kőfülkét, a Balla-barlangot és a Pongor-lyukat), két szurdokvölgyet szurdokerdő társulással (a Szarvaskúti-Csúnya- és a Balla-völgyet), a Hór-völgy ipartörténeti emlékhelyet (a gyertyán-völgyi üveghuta maradványait), a Bükk egyetlen katavotráját (időszakosan működő váltóforrása, amely néha víznyelő) és két állandó víznyelőt (a Diós-pataki- és a Pénz-pataki-víznyelőbarlangot) kereshetjük fel.

Az egész évben szabadon látogatható tanösvények bejárásához előre bejelentett igény alapján a BNPI szakvezetést biztosít.

Felhasznált forrás:
Rejteki tanösvény – nagy kör
Rejteki tanösvény – kis kör

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak