Hírek

Rétihéják vonulása

Javában tart az őszi madárvonulás Európában, melynek során a Körös-Maros Nemzeti Park pusztai élőhelyei olyan élményeket tartogatnak a természetbarátok számára, melyekben még a szakembereknek is csak ritkán van részük.

retiheja

Ilyen csemegének számít a hazánkban előforduló négy rétihéja faj egy napon történő megfigyelése is. Szeptember derekán csupán néhány napon keresztül van lehetősége a természetbúvároknak arra, hogy egy nap alatt az összes hazánkban előforduló rétihéjával találkozzanak. Erre a különleges madárlesre az egyik kiváló helyszín a Kígyósi-puszta.

Kis szerencsével egyszerre akár többféle rétihéját is megfigyelhetünk ezekben a napokban itt. A vonulásra készülődő madarak nappal a pusztákon táplálkoznak, éjszakára pedig a fokozottan védett nádasokba, gyékényesekbe húzódnak be.

A Kígyósi-pusztán esténként mostanában 80-90 barna rétihéját láthatunk, amint éppen éjszakázó helyükre, a nádasba igyekeznek. A vonulás előtti gyülekezési időszak az időjárástól függően általában augusztus második felétől szeptember végéig tart. Az idei állomány az átlagosnál népesebbnek mondható, köszönhetően a bőséges táplálék-felhozatalnak (sok volt a rágcsáló).

A hamvas rétihéják szintén gyülekeznek, naponta 3-4 példányt figyeltek meg munkatársaink a Kígyósi-pusztán. Mivel Nyugat- és Észak-Európában az elmúlt időszakban hűvösebbre fordult az idő, ezért a kékes rétihéják is megjelentek már, amelyek telelni jönnek ide. A Kígyósi-pusztán egyelőre csupán egyetlen példányt láttunk. Novembertől várhatóan népesebb csapataik is jönnek majd. Ami pedig a fakó rétihéját illeti, ez a ritka madár általában szeptemberben vonul át térségünkön (Afrika felé tart). Ha szerencsénk van, találkozhatunk egy-egy példányával.

Aki tehát az esti órákban (17.00-19.00 óra között) a Kígyósi-puszta fokozottan védett területének széléről figyeli a nádasba berepülő madarakat, egy kis szerencsével akár mind a négyfajta rétihéját felfedezheti. Érdemes a nappali órákban a pusztákon barangolni, ott is nagy valószínűséggel találkozhatunk e madárfajok képviselőivel.

További hírekért látogasson el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak