Tanösvények

Adatok

Név:
Sár-hegyi természetismereti tanösvény
Tájegység:
Mátra
Település:
Gyöngyös
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
általános természetismeret
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
7 km
Állomások száma:
12 db
Menetidő:
3 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Mátrai TK
EOV_X:
719034
EOV_Y:
276040
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Sár-hegyi természetismereti tanösvény

A Mátrafüredről, a Vadas Jenő Erdészeti Szakközépiskolától induló (de mindkét irányból bejárható) útvonal a 499 m magas Sár-hegy tetejének érintésével Gyöngyösre, a Felső vasúti megállóhelyre vezet a Rákóczi turistaút nyomvonalát követve.

Többféle növénytársulás (cseres-tölgyes, melegkedvelő tölgyes, pusztafüves lejtősztyepp, sziklagyep), változatos élőhelyek és a hajdani tájhasználat nyomai (szőlők, gyümölcsösök, kaszálók) teszik különlegessé a 12 millió éves vulkántorzó felszínét, amelynek nagy része az 1975-ben létrehozott Gyöngyösi Sár-hegy természetvédelmi terület révén kiemelt természetvédelmi oltalmat élvez.

Az egész évben szabadon látogatható tanösvény bejárásához a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előre bejelentett igény alapján szakvezetést biztosít.

Felhasznált forrás: bnpi.hu

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak