Tanösvények

Adatok

Név:
Szádvár tanösvény
Tájegység:
Aggteleki-karszt
Település:
Szögliget
Érintett NP Igazgatóság:
Aggteleki Nemzeti Parki Igazgatóság
Téma:
természetvédelem
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
4.5 km
Állomások száma:
12 db
Menetidő:
3 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Aggteleki NP
EOV_X:
769588
EOV_Y:
356362
Kapcsolat:
Tourinform – Aggtelek Baradla oldal 1. 48/503-000 ([email protected]) www.anp.hu

Szádvár tanösvény

A Szögligethez közeli Szalamandra-háztól induló és oda visszaérkező 4,5 kilométer hosszú körtúra bejárásával a látogató megismerkedhet az Aggteleki-karszt jellemző karsztos formakincsével és a terület változatos növényvilágával, amelyben egyaránt megtalálhatók hegyvidéki és mediterrán vidékekre, valamint kontinentális erdőssztyeppekre jellemző fajok.

A 260 méteres szintkülönbségű útvonal elvezet a vidék egyik legjelentősebb történeti, kultúrtörténeti emlékéhez, Szádvár romjaihoz is.

A tanösvénynek önálló jelzése nincs, meglévő turistaútvonalakon, illetve jelölés nélküli erdei utakon halad, ahol az elágazásoknál útbaigazító táblák segítik a tájékozódást. Túrázáshoz megfelelő öltözet, kényelmes túracipő vagy bakancs ajánlott a bejáráshoz.

A tanösvényhez tartozó ismertető füzet beszerezhető az aggteleki Tourinform Irodában, a Szalamandra-házban és Jósvafőn a Baradla-barlang kijárata mellett található Tengerszem Szállóban.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

Forrás:

Duhay G. (szerk.) 2006: Ökoturizmus védett természeti területeken. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Budapest
anp.nemzetipark.gov.hu
További információk

 

Kapcsolódó oldalak