Tanösvények

Adatok

Név:
Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvénySzalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény
Tájegység:
Bükk
Település:
Szilvásvárad
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
általános természetismeret
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
4.2 km
Állomások száma:
10 db
Menetidő:
2.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
A Szalajka-völgy túrafüzete. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Bükki NP
EOV_X:
751074
EOV_Y:
305947
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény

A Szalajka-patak mentén vezető sétaút (turistaút) állomásai a Bükk természeti és kulturális értékeire hívja fel a figyelmet.

A táblák a Bükki Nemzeti Park alapításáról és rendeltetéséről, a karsztvíz-források által táplált vízfolyásokról, a völgy élővilágáról, a Szikla-forrásról, a Fátyol-vízesés mésztufa-gátjainak képződéséről, a befoglalt Szalajka-forrás vízhozamáról és az Istállós-kői-barlang régészeti leleteiről adnak tájékoztatást.

Az útvonalat bejárva megismerkedhetünk a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút történetével, megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot (a hajdani bányagrófsági, majd erdőmérnöki iroda épületében) és az 1974-ben megnyitott Szabadtéri Erdei Múzeumot a Horotna-völgy torkolatánál.

Az egész évben szabadon látogatható sétaút Szilvásvárad szélétől a Szalajka-völgyben halad az Istállós-kői-barlangig. Bejárásához igény szerint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szakvezetést biztosítanak.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak