Hírek

Szaporodnak a hörcsögök a Csanádi pusztákon

Hosszú idő után újra szaporodnak a hörcsögök a Csanádi pusztákon. Ezek a zömök testű rágcsálók a tápláléklánc fontos részét képezik, zsákmányul szolgálnak a ragadozó emlősök és madarak számára.

horcsog

A hörcsögök néhány évtizeddel ezelőtt még igen nagy számban fordultak elő ezen a tájon. Mostanra azonban nagyon visszaszorult az állományuk, elsősorban az intenzív mezőgazdasági termelés miatt.

Igazgatóságunk munkatársai a puszták védett területein idén már több lakott üreget is találtak. Az állomány növekedésére utal az is, hogy az utakon is sok elütött hörcsögöt láthatunk.

A pusztai ürgeállomány visszaszorulásával, eltűnésével a hörcsög különösen fontos táplálékává vált olyan fokozottan védett ragadozó madarak számára, mint a parlagi sas, a kerecsensólyom, de szívesen fogyasztja az egerészölyv és a pusztai ölyv is.

Ez a rágcsáló 20-25 centiméter hosszú, 220-450 gramm testtömegű. Ami a hörcsög életmódját illeti, földalatti járatokban él, ahonnan általában csak éjszaka jön elő, hogy táplálékot (elsősorban magokat) gyűjtsön magának. Némelyik példány akár 15 kilogrammnyi magot is felhalmoz földalatti éléskamráiban. Október végétől márciusig téli álmot alszik, de közben többször felébred, hogy táplálkozzon.

További hírekért látogasson el a Körös-maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak