Tanösvények

Adatok

Név:
Szarvaskői geológiai tanösvénySzarvaskői geológiai tanösvény
Tájegység:
Bükk
Település:
Szarvaskő
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
8.8 km
Állomások száma:
11 db
Menetidő:
3.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Gasztonyi Éva–Pelikán Pál: Szarvaskő. Geológiai tanösvény. Eger, 1998
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Bükki NP
EOV_X:
757800
EOV_Y:
294655
Kapcsolat:

Szarvaskői geológiai tanösvény

Az Egertől északra, szűk völgyben megbújó Szarvaskő település központjában lévő parkolóból indul a több ágból álló tanösvény-hálózat.

A tanösvény északi ága a Vár-bércre, onnan a Tardos-bérc Akasztó nevű ormára vezet (oda-vissza: 2,4 km). Az állomások az Eger-patak szurdokvölgyének jellegzetes kőzeteit (agyagpala, diabáz, mélytengeri párnaláva) feltárásokban mutatják be, de az útvonal a 13. században a völgy fölé magasodó sziklaoromra épült szarvaskői vár romjaihoz is elvezeti a látogatót, sőt, tovább is, megismertetve az Akasztó-hegy szilikát sziklagyepének élővilágával.

A falutól délre kijelölt 6,4 km hosszú körút érinti a Hegyes-kő-dűlő miocén kagylós homok-feltárását, a Denevér-tárót (wehrlit-test) és a Tó-bérci kőfejtőt. Ez utóbbi földtani bemutatóhely ismertetőtáblája a mintegy 166 millió évvel ezelőtt, a középső-jurában keletkezett mélytengeri üledékösszletbe nyomult gabbró-intrúziót mutatja be.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható, igény szerint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetést biztosít.

Az útvonalon vannak meredek, sziklás szakaszok, ezért túrázáshoz megfelelő lábbelivel javasolt nekivágni.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak