Tanösvények

Adatok

Név:
Szilvás-kői geológiai tanösvény
Tájegység:
Medves-vidék
Település:
Salgótarján
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
3.5 km
Állomások száma:
12 db
Menetidő:
1.5 óra
Vezetőfüzet:
Van
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Karancs-Medves TK
EOV_X:
713144
EOV_Y:
309214
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Szilvás-kői geológiai tanösvény

A Rónabányáról könnyen megközelíthető Szilvás-kői tanösvény a sárga és sárga háromszög jelzésű turistautakkal azonos nyomvonalon halad. A bazaltsapkás hegytetőn lévő mély hasadékok, beszakadások (amelyek a mélyművelésű szénbányászat következtében, a bányatárók beszakadása nyomán jöttek létre) és a kőfejtők miatt a terület csak a jelzett turistautakon járható. A tanösvényről és turistaútról ne térjünk le.

Az útvonal érinti a Gusztáv-táró bejáratát (a Szilvás-kő alatt lévő széntelepet 1912-1919 között és 1957-1966 között fejtették le), a Bagó-kő kőfejtőjét (itt a miocén korú agyagos homok és az erodált felszínére ömlő bazalt érintkezése és egy vető tanulmányozható), a hideg mikroklímájú, szétnyíló hasadékokat (álbarlangokat) és egy feltárást, amelyben oszlopos, illetve pados-lemezes elválású bazalt tanulmányozható

A tanösvény egész évben szabadon látogatható. Bejárásához a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előzetesen bejelentett igény alapján szakvezetést biztosít.

Felhasznált forrás: bnpi.hu

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak