Tanösvények

Adatok

Név:
Szinva tanösvénySzinva tanösvény
Tájegység:
Bükk
Település:
Miskolc
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
általános természetismeret
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
4 km
Állomások száma:
6 db
Menetidő:
3 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Hegymeginé Nyíry Enikő (szerk.): Szinva Tanösvény. Miskolc 2002 Kerényi Istvánné: Természetismereti kalauz a Szinva Tanösvényhez. Miskolc 2004
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Bükki NP
EOV_X:
769885
EOV_Y:
309177
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Szinva tanösvény

A tanösvény a Miskolc nyugati szélén lévő Herman Ottó Emlékparktól (a Bükki Nemzeti Park Keleti Kapuja) a Szeleta-tetőn át Felsőhámor fölött Lillafüredre vezet a piros sáv és piros négyzet jelzésű turistaút nyomvonalát követve.

Az útvonal a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

Az állomásokon a Szinva-patak mentén kialakult égeres, valamint a Molnár-sziklán lévő gyertyános tölgyes és mészkő-sziklagyep növény- és állatvilágát, valamint a terület karsztjelenségeit ismerhetik meg a látogatók. Megismerkedhetünk a Szeleta-zsombollyal, valamint a Szeleta-barlanggal, amely Magyarország egyik legfontosabb őskőkori (a paleolitikum Szeleta-kultúrájának) régészeti lelőhelye.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igény szerint szakvezetést biztosít.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak