Hírek

Tápláléklánc: a réti fülesbagolyból is lehet áldozat

A bőséges táplálék-felhozatalnak köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén idén a szokásosnál jóval népesebb a réti fülesbaglyok tábora. Munkatársaink megfigyelései szerint mostanában ezek a ragadozó madarak gyakran maguk is más predátorok áldozataivá válnak.

Egy átlagos évben a Körös-Maros Nemzeti Parkban alig akad fészkelő réti fülesbagoly, idén azonban több száz pár választotta térségünket költőhelyül. Mivel egész nyáron sok volt a határban a táplálékul szolgáló mezei pocok és güzüegér, így a fiókák is szépen fejlődtek.

A legtöbb réti fülesbagoly a Dévaványai-Ecsegi-puszták térségében található. A vonulókkal együtt itt mostanra már 5-600 példányra nőtt az állomány. Munkatársaink megfigyelései szerint ezek a madarak egyre gyakrabban válnak más ragadozók áldozataivá. A Túzokvédelmi Mintaterületen nemrég egy szirti sast láttunk, amint lecsapott a földre és egy réti fülesbagollyal repült fel. A szirti sasok esetében ez meglepő dolog, mivel ők főként dögökkel, esetleg rágcsálókkal, mezei nyulakkal táplálkoznak, de ragadozó madarakat ritkán zsákmányolnak.

Azt, hogy a réti fülesbaglyok maguk is táplálékká válhatnak, más esetekben is megfigyeltük már. Parlagi sasok és kerecsensólymok fészkeiben szintén találtunk réti fülesbagoly-maradványokat. Vándorsólymot és héját is láttunk, amint elragadtak a határban egy-egy fülesbaglyot.

S hogy miért eshetnek ilyen könnyen más predátorok áldozataivá a réti fülesbaglyok? Ennek fő oka az, hogy már sötétedés előtt kimerészkednek, azaz nappali vadászatot folytatnak. Ilyenkor könnyebben lecsaphatnak rájuk az említett predátorok.

További hírekért keresse fel a Körös-maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapját vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak