Hírek

Téli álomra készülnek a nyestkutyák

A Körösvölgyi Állatparkban téli álomra készülnek a nyestkutyák. Egyre hosszabb ideig tartózkodnak a jól kibélelt kotorékban, de táplálkozni még előjönnek.

telialom_11_20_Czifrak_G

A nyestkutya őshazája Szibéria és a japán tundra, de prémje miatt az utóbbi évtizedekben már Európában is elterjedt (tenyésztették). Elsősorban a Duna-deltában él jelentősebb állomány. Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatunk vele.

Neve ellenére a nyestkutya nem tud ugatni, inkább furcsa, vonyító hangot ad. Éjszakai állat, nappal ritkán lehet találkozni vele a természetben. Mindenevő: a kis rágcsálóktól a halakon át a különböző bogyókig, gyümölcsökig mindent szívesen fogyaszt. A télre való felkészülést már az ősz elején elkezdi, nagy mennyiségű zsírt halmoz fel a testében.

A Körösvölgyi Állatpark lakói között két nyestkutya van, egy hím és egy nőstény. Mivel az Ő etetésük nem este, hanem a reggeli órákban történt, ezért napközben is aktívak maradtak. Már láthatóan készülnek a télre: egyre hosszabb ideig tartózkodnak a szénával és avarral kibélelt földalatti kotorékban, de még minden nap előjönnek táplálkozni.

Ha az időjárás zordabbra fordul, bizonyára téli álomba szenderednek majd. A nyestkutyák egyébként megszakításokkal alszanak, a melegebb téli napokon előbújnak, hogy élelem után nézzenek.

A Körösvölgyi Állatpark lakói közül a nyestkutyákon kívül a borzok és a mókusok is készülnek már a téli álomra.

További hírekért látogasson el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak