Hírek

Természetjáró kisokos – 1. rész: Hangolódj a természetre!

Felelősen a természetben – Természetjáró kisokos

Jól ismert világunk alaposan megváltozott a járványhelyzet miatt, aminek egyik hozadéka, hogy egyre többen keresik a természet közelségét, feltöltő erejét. Négyrészes sorozatunkban alaposan körüljárjuk a természetjárás írott és íratlan szabályait, hiszen – amellett, hogy sokaknak új még ez a terep – a rutinos túrázók is új ismeretekre bukkanhatnak cikkeinkben. Célunk a természeti környezetünk értékeinek és élővilágának megóvása, hogy az utánunk jövők is élvezhessék mindezt.

Hangolódj a természetre!
1.rész

Már eddig is növekvő tendenciát mutatott a bakancsot húzók száma, egyre népszerűbbek hazánk túraútjai és tanösvényei, a pandémia okozta le- és bezárásoknak köszönhetően pedig a folyamat még inkább felerősödött, hisz sokaknak nem maradt más rekreációs lehetősége, mint kimenni a természetbe. Ez részint örvendetes, hisz egyre több ember számára nyílt ki ez a világ, és egyre többen eszméltek rá, hogy mennyi természeti kincsünk is van. Ennek velejárója ugyanakkor, hogy nőtt a terhelés a népszerű kirándulóhelyeken, megsokasodtak a természetet nem eléggé tisztelő, alkalmi turisták, és sajnos megnőtt a vandalizmus által okozott károk mértéke is: nemcsak tanösvények információs táblái vagy útirányjelző táblák mentek tönkre, hanem komoly károk keletkeztek a természetes élőhelyekben is. Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, eddig is létezett természetjáró etikett. Habár sokaknak magától értetődőek e szabályok, mások pedig tudatosan figyelnek a betartásukra, előfordulhat, hogy még a jó szándékú természetjárók sincsenek mindennel tisztában. Ha most átvesszük az alapokat, sokkal magabiztosabban és azzal a tudattal indulhatunk neki erdőnek-mezőnek, hogy biztosan nem teszünk kárt a természetben.

Légy felkészült!

Mielőtt útra kelnénk, tervezzük meg túránkat, és csak olyannak vágjunk neki, ami erőnlétünknek és képességeinknek is megfelel. Gondoljuk át a rászánt időt, a távolságot, a terepviszonyokat. Ha védett természeti területen barangolnánk, érdemes előtte az érintett nemzetipark-igazgatóságnál tájékozódni, hogy nincsenek-e korlátozások vagy lezárások a kiszemelt területen. Bár az okostelefonok korában már többféle túratervező applikáció is rendelkezésünkre áll, jobb, ha van nálunk egy hagyományos térkép is (amellett, hogy feltöltött telefonnal indulunk útnak). Öltözzünk az időjárásnak megfelelően, rétegesen, és legújabb túracipőnk helyett inkább a már bejáratott bakancsot húzzuk fel, főleg, ha hosszabb túrára készülünk. Kellő mennyiségű víz és élelem mindig legyen nálunk, de nem árt, ha rakunk a zsákba kullancs- és szúnyogriasztót, nyáron naptejet, és egy kisebb elsősegélycsomagot is.

Utazás

Ha a kiszemelt túraút kiindulópontjához nem tudunk eljutni gyalog vagy biciklivel, jelen helyzetben az utazást a lehető legkisebb kontaktlehetőségű módon tegyük meg. Járványmentes időszakban viszont az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében használjuk a tömegközlekedést, illetve ha mégis autóval utaznánk, igyekezzünk úgy szervezni, hogy a családdal, barátokkal összebeszélve, közösen utazzunk, minél kevesebb autót igénybe véve.

Parkolás

Ha autóval érkezünk, számítsunk arra, hogy a népszerű túracélpontok másoknak is eszébe jutnak, így lehet, nem lesz egyszerű a parkolás. Mindenképp olyan helyre parkoljunk, ahol az megengedett. Védett természeti területen a járművel való közlekedés engedélyköteles. Akkor se hajtsunk be autónkkal az út melletti rétre, gyepre, erdős területre, ha már elfogyott a szabad parkolóhely. Ha egy erdei autóúton tábla korlátozza a behajtást, azt minden esetben tartsuk be. Arra is figyeljünk, hogy az utak bejáratát ne álljuk el. A lezárt sorompó nem azt jelenti, hogy ott úgyse megy be senki, szabad a parkolás előtte, sőt! Nem kívánjuk senkinek, de ha esetleg baleset történik a túra során, a mentőcsapatok ezeken a pontokon át tudnak eljutni a sérülthöz, illetve katasztrófahelyzetben (például erdőtűz, viharos szél miatt kidőlt fák) is itt tudnak közlekedni az elhárító csapatok.

Kapcsolódó oldalak