Hírek

Természetjáró kisokos – 3. rész


Felelősen a természetben – Természetjáró kisokos

A képhez tartozó alt jellemző üres; 4_3__termeszetjaro_kisokos_3_resz-1024x515.jpg a fájlnév

Jól ismert világunk alaposan megváltozott a járványhelyzet miatt, aminek egyik hozadéka, hogy egyre többen keresik a természet közelségét, feltöltő erejét. Négyrészes sorozatunkban alaposan körüljárjuk a természetjárás írott és íratlan szabályait, hiszen – amellett, hogy sokaknak új még ez a terep – a rutinos túrázók is új ismeretekre bukkanhatnak cikkeinkben. Célunk a természeti környezetünk értékeinek és élővilágának megóvása, hogy az utánunk jövők is élvezhessék mindezt. 


Vidd magaddal a természetet – de ne szó szerint!
3.rész

Mindent a szemnek, semmit a kéznek

Lerágott csont, de nem lehet elégszer elmondani, hogy ne akarjuk csokorba szedni, kiásni és hazavinni a csodaszép növényeket, hisz azok a saját élőhelyükön a legszebbek. Védett növények esetén pedig egy-egy példány letépése is komoly természetkárosítást jelent, amiért pénzbírság jár. De az állatoknak is jobb, ha nem fogdossuk őket, bármennyire hívogató is egy-egy ismerkedő szándékú tapogatás, ez akár az állat életébe is kerülhet. Vegyük példaként hazánk kétéltűit, melyeknek mindegyik faja védett. Már csak ezért sem szabad kézbe venni a békákat, szalamandrákat. Ám ha ez nem lenne elég, jó, ha tudjuk, hogy létezik egy gombafaj, ami komoly veszélyt jelent a kétéltűekre, ráadásul szinte az egész világon elterjedt. A kitridgomba már 90 faj kihalását okozta világszerte, Nyugat-Európa több területéről pedig foltos szalamandrák teljes állományát tüntette el. A gomba spórái észrevétlenül kerülhetnek kezünkről ezekre az állatokra, úgyhogy jobb nem kockáztatni: inkább csak nézzük vagy fotózzuk őket.

Egyre több helyen találkozni kisebb-nagyobb kövekből épített kőtornyokkal. Sokan nem is gondolnak bele, hogy e mára divatossá vált tevékenységgel mennyi apró élőlény élőhelyét teszik tönkre. A kövek alatt ugyanis rengeteg apróság bújhat meg, melyeknek ez az otthona. A patakokban például kérészek, szitakötők lárvái, illetve kövi vagy folyami rákok rejtőzhetnek alattuk. Ha ezeket a köveket elmozgatjuk, az ott élő állatok akár el is pusztulhatnak. 

Fotózz okosan!

Sokan szeretjük hazavinni a kirándulás során gyűjtött élményeket képek formájában, és egyre többen merülnek el a természetfotózás szépségeiben is. Azonban egyetlen jó kép kedvéért se álljunk neki átrendezni a környezetet, a téma megközelítésekor pedig figyeljünk, hová lépünk. Mindig tartsuk szem előtt, miért is kezdtünk bele. A természet szeretete és megóvása fontosabb, mint például egy tökéletes elő- és hátterű virágfotó, pláne ha ezt más növények elpusztítása árán érjük el. Sajnos egyre gyakoribb, hogy néhány ritka virág körül teljesen kitapossák a talajt, ezzel veszélyeztetve nemcsak a letaposott, jelentéktelenebbnek tűnő – ám valójában egyáltalán nem jelentéktelen – példányokat, hanem magát az áhított „modellt” is. Ne kövessük el mi is ezt a hibát, inkább mondjunk le egy jó fotóról, és csak messziről csodáljuk meg azt a virágot. 

Ezeket semmiképp se vidd haza!

Ahogy tilos mohát, avart, humuszt gyűjteni és kivinni az erdőből, úgy a talált agancs sem a miénk. Tilos az ásványok, ásványtársulások, ősmaradványok károsítása, gyűjtése, elvitele is. Ezeket az erdő életközösségének védelmében nem vihetjük haza, ám, ha mégis megkíséreljük, az értük járó komoly büntetést igen!

Kapcsolódó oldalak