Tanösvények

Adatok

Név:
Tohonya-Kuriszlán tanösvény I. útvonal
Tájegység:
Aggteleki-karszt
Település:
Jósvafő
Érintett NP Igazgatóság:
Aggteleki Nemzeti Parki Igazgatóság
Téma:
tájhasználat
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
4.5 km
Állomások száma:
12 db
Menetidő:
2.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Aggteleki NP
EOV_X:
761154
EOV_Y:
350090
Kapcsolat:
Tourinform – Aggtelek Baradla oldal 1. 48/503-000 ([email protected]) www.anp.hu

Tohonya-Kuriszlán tanösvény I. útvonal

A tanösvény az Aggteleki Nemzeti Park tízéves fennállása alkalmából, 1995-ben létesült.

Főként azoknak a látogatóknak ajánlható a 9 kilométeres, Jósvafőről induló körtúra végigjárása, akik az Aggteleki-karszt földtani adottságaival és karsztjelenségeivel szeretnének megismerkedni egy szép túra keretében. Összesen 25 állomás fűzi fel Jósvafő környékének földtani és felszínalaktani érdekességeit, -természeti értékeit. Az útvonal kb. 250 méteres szintkülönbségével az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által létesített és fenntartott tanösvények közül a „nagyobb sportértékűek” közé tartozik.

A sárga jelzéssel ellátott tanösvény két részre tagolódik, így aki nem vállalkozik a hosszabb, 9 kilométeres táv (kényelmes tempóban) kb. 6 órán át tartó bejárására, egy rövidebb, 4,5 kilométeres séta után juthat vissza a Jósvafőre, 12 állomás érintésével.

Külön érdekesség, hogy a tanösvény útbaejti hazánk egyetlen állami tulajdonú hucul ménesének (Gergés-lápai rideg ménes) legelőterületét. Aki az élmény hatására kedvet kap lovagláshoz vagy sétakocsikázáshoz, különböző lovasturisztikai szolgáltatásokat is igénybe vehet.

A tanösvényhez tartozó kirándulásvezető füzet megvásárolható Aggteleken a barlangi jegypénztárral szembeni ajándékboltban, vagy Jósvafőn a Baradla-barlang kijárata mellett található Tengerszem Szállóban.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

Forrás: anp.nemzetipark.gov.hu

További információk

 

Kapcsolódó oldalak