Hírek

Tömeges mérgezés

2016. január 17-én, vasárnap este civilektől érkezett bejelentés alapján Zábrák Károly, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre sietett a Nagydém melletti gyepterületre, ahol védett madarak tetemeit találta.

Hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság további szakemberei, a rendőrség, valamint a Magyar Madártani Egyesület (MME) közreműködésével folytatódott a helyszínelés. Komoly segítséget nyújtott a tetemek és a méreg, csalétkek felkutatásában az MME részéről kiképzett és biztosított kutya, Falco és a kutyavezető Deák Gábor.

A két nap során az alábbi tetemek kerültek elő, amelyek összeségében 1 millió Ft feletti természetvédelmi értéket képviseltek:

23 egerészölyv, természetvédelmi érték: 25.000 Ft/egyed
9 holló, természetvédelmi érték: 50.000 Ft/egyed
1 macskabagoly, természetvédelmi érték: 50.000 Ft/egyed
2 róka
1 macska
4 mérgezett fácán (csalétek)
1 mérgezett házigalamb (csalétek)

Nagy valószínűséggel madarak voltak a mérgezés célpontjai, mivel az érintett gyepterületen sok pocok él, így az fontos táplálkozási területet jelent számos ragadozó madár részére. A mérgezés hónapok óta folyhatott, mivel régebbi tetemek is előkerültek.

Az elmúlt 15 évben ez volt az egyik legsúlyosabb mérgezéses természetkárosítás.

Méreggel való visszaélés és természetkárosítás ügyében a rendőrségi eljárás folyamatban van.

Nagydém település a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozik, de azon belül nem a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található.

Szinai Péter
zoológiai-ökológiai szakreferens, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

2016. január 19.

A Napló Online (veol.hu) oldalán megjelent cikk itt olvasható

Kapcsolódó oldalak