Hírek

Új madárfaj a Kis-Balatonon – pásztorgémek Zala megyében

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nemzetközi jelentőségű madárélőhelyének 275. megfigyelt madárfaja, a pásztorgém (Bubulcus ibis), ugyan világszerte terjeszkedő faj, mégsem mindennapi látvány hazánkban, különösen nem a Dunántúlon.
pásztorgémnr_kicsi_Gál_Szabolcs.JPG

Elsősorban az Alföldön egyre gyakrabban észlelt alkalmi, nyári vendég. A Hortobágyon 2011-ben sejtették fészkelését. Dunántúli előfordulásai ritkaságszámba mennek, a közelmúltból származó Zala megyei adatai figyelemre méltók.

Az első zalai adata a Kis-Balaton csücskében lévő Bivalyrezervátumból, Kápolnapusztáról származik. 2016. június 15-én 5 példányt figyelt meg a természetfilmes páros, Bagladi Erika és Mosonyi Szabolcs, akik a készülő “Vad Balaton” című film egyik jelenetét forgatták.

pasztorgem_bivalyok_labanal_Mosonyi_Szabolcs

E sárgásfehér gémféle kedveli a patás állatok közelségét, a magyar nevét is ennek köszönheti; szarvasmarhák, bivalyok között sétálgatva előszeretettel csipegeti fel a legelő állatok által felzavart rovarokat, főként sáskákat.

pasztorgemek_tehenekkel_Gal_Szabolcs

Óvatlanul akár kócsagnak is vélheti őket a felületes szemlélő. A filmesek figyelmét a madarak viselkedése keltette fel, amint a bivalyok hátára szálltak, hogy az állatokat kínzó élősködőkkel tömjék meg begyüket.

Ezután 2016. augusztus 19-én örvendeztette meg a Zala megyei madárbarátokat 9 pásztorgém, amelyeket Zalavár határában észlelt az aranyszemű madarász, Gál Szabolcs. Nászruhás és juvenilis egyed is akadt közöttük.

pásztorgémek_kicsi_Gál_Sazbolcs.JPG

A pásztorgém hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

A Kis-Balaton a Ramsari Egyezményhez hatálya alá tartozó vizesélőhely-komplex, amelynek fokozottan védett, zárt természeti területe kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetőjével látogatható.

Fejes Éva
ökoturisztikai referens
Kis-Balaton, BfNPI

Fotók: Gál Szabolcs (nászruhás, tehenes, több madaras), Mosonyi Szabolcs (bivalyos)

Kapcsolódó oldalak