Hírek

Új orchideafaj a Böddi-széken

Őszi füzértekercset (Spiranthes spiralis) találtak a Böddi-széken. A legkésőbb virító orchideánk zöldesfehér, vaníliaillatú virágai pont úgy festenek, mintha kristálycukorba mártották volna őket. Ezt a benyomást a csipkés, hullámos szegélyű mézajkak keltik, és csak tetézi, hogy az egész növényt apró, fehér mirigyszőrök borítják.

őszi_füzértekercs3_honalpra_Sápi_Tamás

A Böddi-széken két helyen is több száz tőből álló állomány virágzik, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az idei csapadékos év különösen kedvezett az orchideaféléknek.

Szárazabb években gyakran előfordul, hogy ismert orchidea-állományok hosszú időre eltűnnek egy területről, majd kedvező időjárás esetén újra felbukkannak. Őszi füzértekercset azonban itt még nem láttak, csak a szomszédos Miklapusztán fordult elő korábban. A szikpadkák gyepében tenyésző füzértekercs nem viseli el az árnyékolást, ezért fennmaradásának záloga, hogy továbbra is kíméletesen legeltessék a területet.

A Böddi-szék a Kárpát-medence egyik legjelentősebb időszakosan kiszáradó szikes tava. Európában ritka és különleges jelentőségű élőhely, ami része a Natura 2000 hálózatnak (az EU ökológiai hálózata), és hazai jogszabályok által is védett terület. A Böddi-széken az eredeti vízviszonyok és a természetes élőhelyek helyreállítására a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2013. októberében indított nagyszabású, csaknem 2 milliárd forint költségvetésű természetvédelmi programot.

További hírekért keresse fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on  >>

Kapcsolódó oldalak