Hírek

Újabb ősállatok nyomai kerültek elő Ipolytarnócon

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai által 2013-ban elkezdett feltárások szakmai feldolgozása szenzációs felfedezést hozott, újabb ősállatok nyomai kerültek elő Ipolytarnócon, a miocén parkban

Dr. Kordos László és Mészáros Ildikó  ez idáig nem ismert őslények nyomait tárták fel az ősélőhelyet egykoron elpusztító vulkán portufája alól. A védett terület ősgerinces lábnyomait az 1900. évi felfedezését követően számos további feltárás kutatta, de csak  most sikerült bizonyítékot lelni rá, hogy Ipolytarnócon egymás mellett legalább két élettér állatvilága létezett. A látogatók által pillanatnyilag nem látható,  járófelület alatti 70 nm-es részt  98 db, 70×100 centiméteres hálóban térképezték fel és digitális fényképdokumentációt készítve,  legalább 540 lábnyomot azonosítottak be. Ezek között ritkák a bemutató részen domináns orrszarvú, kis- és nagyméretű patás, valamint  madár lábnyomok. A tudósokat meglepetésként érte,  hogy rendkívül gyakoriak az eddig ismeretlen nagy-, közepes- és kisméretű hüllők (krokodil – és teknősszerű lények) test- és lábnyomai, valamint lépéssorai. Az eddig leírt nyomok szárazföldi környezetet feltételeztek, az újonnan feltártak pedig egy azzal összefüggő trópusi sekélyvizes biotópra utalnak.

A 2015. év eleji kutatások során vált egyértelművé, hogy az egymásra települő lábnyomos homokkő 5-8 cm vastagságban elkülönülő padjai között  1-2 mm-es üledék leplek találhatók. Emiatt igen gyakoriak a különböző finomrétegekben fennmaradt, egymásra átnyomódott lábnyomok, melyek  3D lézerszkenneléssel világosan kimutathatók. Az Ipolytarnócról megismert állatnyomok fajszáma az eddigi 11-ről legalább 5-6, a  tudományra nézve új ichnotaxonnal bővül.

A tudósok közleménye szerint az eddig dokumentált több mint háromezer lábnyom számát a kutatások jelenlegi szakaszában közel négyezerben lehet meghatározni . Ilyen magas faj- és nyomkoncentrációt eddig még sehonnan sem közöltek. Az eddigi lábnyomok és lábnyom-csapások mellett testlenyomatok, mozgásnyomok és más, gerinctelen állatok életnyomai is kimutathatók. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a további kutatások kiterjesztésére és a rendkívüli leletek  innovációs bemutatására stratégiai egyeztetést kezdeményezett a  tudósokkal. A szenzációs felfedezés új irányú fejlesztésre ad lehetőséget, melyben uniós források bevonására is számítanak.

A Novohrad-Nógrád Geopark beléptető kapujának számító  Európa Diplomás terület a geoturizmus  fellegvára, vonzerejének bővítése a határon átnyúló kapcsolatokat is erősíti.

 

 

Kapcsolódó oldalak