Hírek

Újra a régi mederben a Boronka-patak

A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet névadó vízfolyása a Boronka-patak. 2022 végén fejeződött be a patak medrének rehabilitációja.

A patak korábbi, szabályozott, egyenes, kimélyült medrét több helyen földtöltésekkel zártuk le és a vizet a patak menti réteken lévő régi medrekbe, valamint a patakot szegélyező, úgynevezett anyagnyerő helyek felé tereltük. Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően a megújult vízrendszer feltöltődött.

A beavatkozás révén csökkenthetők az egyre szélsőségesebb csapadékeloszlás negatív hatásai. A víz nagyobb területen tud szétterülni, így intenzív csapadékos időjárás esetén elnyúlik a víz levonulása és csökken a villámárvizek romboló hatása. A talajba és a patakot övező mélyebb területekre beszivárgó víz késlelteti az egyre hosszabb aszályos időszakokban bekövetkező kiszáradást. Az újonnan létrejött vizes területek a fehér gólyák és sok más vízhez kötődő faj számára biztosítanak kiváló táplálkozóhelyet.

A beruházás az EuroNatur Alapítvány támogatásával valósult meg – ez a szervezet adományozta Nagybajomnak az Európai Gólyás Település címet.

(Szöveg és fotó: Nyemcsok Tamás)

Kapcsolódó oldalak