Hírek

Változatos növénytársulások a kardoskúti Fehér-tavon

A szikes tavak különleges élőhelyet jelentenek a növényvilág szempontjából. Olyan fajokat fedezhetünk itt fel, amelyek másutt nem láthatóak. Idén az időjárásnak köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó növényvilága is igen változatos.

A nyár folyamán gyakran váltották egymást a száraz és csapadékos időszakok, így a Fehér-tó is igen mozgalmas képet mutatott. Többször kiszáradt, majd újra megtelt vízzel. A kiszáradt tómederben nagyon speciális és különleges növények jelentek meg. Ilyen például a magyar sóballa és a hegyes bajuszpázsit, amelyek együtt alkotják a bajuszpázsitos-magyar sóballás társulást. Ez általában a tó közepén látható, s jelenleg is meglehetősen nagy felületet borít be a nyugati tómederben, amely így bordó színben tündöklik. Később, az ősz folyamán feketévé válik majd. A tó keleti medencéjét még jelenleg is víz borítja.

A magyar sóballás társulás a Fehér-tó közepét borítja, míg a szélén a vízmélységtől függően sziki őszirózsás nádas, vagy sziki mézpázsitos zónák alakultak ki. A mézpázsit már kiszáradt, az őszirózsás nádas azonban csak szeptember közepén lesz majd igazán szép, amikor megjelennek a halványlilás virágok.

Foltszerűen sziki zsiókát is láthatunk a tavon. Ezeknek a zsiókás foltoknak viszonylag állandó a helyük, minden évben ugyanott jelennek meg. Van egy másik növényfaj is, ami a mederben és a környező pusztákon jellemző: a sziki ballagófű. Védett növény, amely a sóballához hasonlóan rendkívül jól bírja ezt a sós, szikes környezetet és vastag, húsos levelei vannak, melyekkel megköti magában a vizet. Ősszel, amikor elszárad és letörik a kórója, a szél messze repíti azt, innen kapta a ballagófű nevet.

hegyes_bajuszp__zsit_SKJ_09_02 sziki_ballag__f___SKJ_09_02

Hegyes bajuszpázsit (balra) és Sziki ballagófű (jobbra)

Forrás: http://www.kmnp.hu/index.php?pg=news_179_2603

Kövesse a nemzeti park igazgatóság működését Facebook-on is >>

Kapcsolódó oldalak