Tanösvények

Adatok

Név:
Vár-hegyi tanösvényVár-hegyi tanösvény
Tájegység:
Bükk
Település:
Felsőtárkány
Érintett NP Igazgatóság:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
földtan (geológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
10 km
Állomások száma:
6 db
Menetidő:
4.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Baráz Csaba (szerk.): Rejteki tanösvények. Tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban 2. Eger, 2002 Baráz Csaba (szerk.): Rejtektől tárkányig. Helyismereti kézikönyv a Hór- és Barát-völgy környékéről. Eger, 2002
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Bükki NP
EOV_X:
753842
EOV_Y:
293453
Kapcsolat:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3301 Eger Pf.:116 e-mail: [email protected] www.bnpi.hu

Vár-hegyi tanösvény

A fehér négyzetben átlós kék sávval jelzett körtúra útvonal a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjától a Vár-hegy gerincéig kalauzolja a látogatókat.

A tanösvény hossza a Kő-köz elejétől oda-vissza 10 km, bejárása 4-5 órát vesz igénybe. Az útvonal különböző korú és eredetű kőzetekkel (pl. dolomit, radiolarit) és felszínformákkal, a terület természetes vegetációjára jellemző gyertyános tölgyes, szubmontán bükkös, a mészkerülő tölgyes és a hársas törmeléklejtő-erdő élővilágával, valamint egy késő-bronzkori (Kyjatice-kultúra) erődített teleppel (földvárral) ismertet meg.

Az útvonalhoz a volt Ifjúsági tábornál (jelenleg Park Hotel Táltos) és a Vár-hegyen lévő Várkúti Turistaháznál is lehet csatlakozni.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható, bejárásához szakvezetés igényelhető a BNPI-től.

Az útvonal kapcsolódik a Barát-réti tanösvényhez és a Kő-közi tanösvényhez, a túra ezekre az útvonalakra is kiterjeszthető.

A tanösvény(ek) bejárását érdemes egybekötni a BNPI felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjának felkeresésével.

A létesítményben a „Karszt és élővilága” című, diorámákkal, terepasztallal, tablókkal, interaktív multimédiás eszközökkel színesített állandó kiállítás megtekintésével bővíthetik az érdeklődők a Bükkel kapcsolatos ismereteiket.

Az épületben ajándékbolt és információs pont működik a Bükk természeti, kultúrtörténeti értékeit bemutató ismeretterjesztő kiadványok széles választékát kínálva.

A helyszínen április 15. és október 15. között kerékpár kölcsönzésére is lehetőség van.

Az oktató- és látogatóközpont szálláshelyet is biztosít.

Kérjük, hogy a látogatás során ügyeljen a terület természeti értékeinek megőrzésére és a tanösvény létesítményeinek, berendezéseinek rendeltetésszerű használatára!

Kérjük továbbá, hogy a tanösvény és létesítményei állapotával kapcsolatos észrevételeit, információkat az Adatok részben megjelölt elérhetőségen juttassa el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részére!

 

Kapcsolódó oldalak