Hírek

Vizes élőhelyek a szikes pusztákon

A sok csapadéknak köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáinak nagy részét víz borítja. Így tavasszal nagyon gazdag és látványos madárvilág fogadhatja majd a pusztára látogatókat.

BaloghG_viz_5_01_07

A szikes puszták általában fontos vizes élőhelyet jelentenek a különféle vízi-, gázló-, és partimadarak számára. Különösen látványos ez a csapadékos esztendőkben. A 2014-es év második fele kifejezetten esős volt, ezért a nátriumban gazdag szikes talajok már a nyár végére telítődtek. Az őszi esőzések hatására a felszíni vízfelület is növekedni kezdett, mivel ekkor a párolgás már kevesebb veszteséget okozott.

Ami a vízmélységet illeti, az élőhely-típusonként változik. A szikes mocsarakban a legmélyebb a víz (a legmélyebb részeken akár 1 méter is lehet), a mocsárréteken és ecsetpázsitos kaszálóréteken sekélyebb, a mézpázsitos szikfokokon és az ürmös pusztákon pedig rendszerint alig néhány centiméteres rövidebb ideig tartó vízborítás van csak. A felmelegedő időjárással ezek az élőhelyek fokozatosan száradnak ki. Ez a fajta a dinamikus változékonyság és a hihetetlenül gazdag térbeli mozaikosság teszi ezer arcúvá a pusztákat.

Jelenleg minden remény megvan tehát arra (főleg, ha télen is jelentősebb havazások lesznek), hogy tavasszal a vonuló madárcsapatokat táplálékban gazdag, kiterjedt vizes élőhelyek várják a KMNP területén. Aki szeretne a színes madárvilágban gyönyörködni, annak mindenképpen érdemes lesz március-áprilisban felkeresnie védett szikes pusztáinkat.

Főkép: a Nagy-Zsombék téli látképe. Jól látható, hogy a sekélyvizű rétek zsombékosokkal, és mélyebb, nyílt vizű mocsárfoltokkal váltakoznak.

További hírekért látogasson el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak