Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Hazánk nemzeti parkjai közül ez az első, amelyet hangsúlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre Észak-Magyarország karsztvidékén – a hajdani Gömör – Tornai- karszt részeként – a Sajó- és a Hernád folyó között 1985-ben.

Az Aggteleki Nemzeti Park déli részén, a Szalonna-Rudabányai-hegység területén található Martonyi községtől kb. 3,5 km-re Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom, mely a nemzeti park területén, a Szádvár mellett a legjelentősebb középkori épület, országos jelentőségű műemlék. A Szögliget melletti Szádvár elhelyezkedésével, környezetével kedvelt célpont a látogatók számára, mivel a várromhoz tanösvény vezet valamint a látvány is csodálatos.

A nemzeti park területen 280 darab kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben, a Szlovák-karszt barlangjaival együtt, felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A földtani értelemben egy egységet képező, ám az államhatárral kettéválasztott területen jelenleg számos különböző keletkezésű és változatos formakincsű barlang található (jelenleg látogathatóak: Meteor-, Vass Imre-, Kossuth-, Béke-, Rákóczi-barlang). A karsztvidék legjelentősebb képviselője, a Baradla-barlang, melynek barlangrendszere és vízgyűjtő területe (mint kiemelt jelentőségű földalatti vizes élőhely) 2001-ben került a Ramsari Egyezmény hatálya alá, amelyben az Igazgatóság szervezésében az 1 órás könnyű sétatúrától, a 6-7 órás kalandtúráig kedvükre választhatnak az érdeklődők. Emellett méretei, akusztikája, kiépítettsége lehetővé teszi koncertek megrendezését.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területét 2001-ben bővítették, a teljes Esztramos-hegy védetté nyilvánításával. Továbbá 2006-ban a Zempléni Tájegység is az ANPI működési területéhez kerül. Ma az országban itt található az egyetlen olyan terület – Bodrogzug -, amelyet rendszeresen elönt a víz. Természeti értékei, háborítatlansága mellett, részben ezért került fel 1989-ben, fokozott jelentőségű vízimadár élőhelyként a nemzetközi Ramsari területek listájára. A területen vízitúrázni csak engedély birtokában lehet.

Minden további információ a nemzeti park felszín alatti és feletti természeti látnivalóiról, tanösvényeiről, kulturális értékeiről, illetve szálláshelyekről, rendezvényekről, táborokról az Igazgatóság honlapja igyekszik naprakész tájékoztatást nyújtani. (www.anp.hu)

Rövid kedvcsináló anyagot itt találhat a nemzeti parkról.

 

Kapcsolódó oldalak