Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna–Ipoly Nemzeti Park

Hazánk sorrendben kilencedikként megalapított nemzeti parkja talán az egyik legváltozatosabb valamennyi között. Egyedülálló sokszínűségében négy tájegységünk, a Pilis–Visegrádi-hegység, a Börzsöny hegység, az Ipoly-völgy, valamint az Alföld Duna menti darabkája ötvöződik harmonikus egységgé.

A nemzeti park e sajátos szépségű hegyvidéki erdők és folyó menti élőhelyek természeti értékeit hivatott megőrizni. A Duna–Ipoly Nemzeti Park hazánk központi térségében, Budapesttől északra terül el, s több helyen érintkezik a magyar–szlovák határral. A nemzeti park egyes részterületei már a főváros közvetlen szomszédságában találhatók. A védett terület alapját az 1978-ban kialakított tájvédelmi körzetek (Pilisi Tájvédelmi Körzet, Börzsönyi Tájvédelmi Körzet) képezték, kiegészítve további értékes és jelentős kiterjedésű tájrészletekkel.

A nemzeti park az EU természetmegőrzési és madárvédelmi hálózatának, az ún. Natura 2000 hálózatnak is része. A főváros közvetlen szomszédságában lévő Pilisi Tájvédelmi Körzetet, fajgazdagságát és a térségben megvalósuló környezeti nevelési munkát elismerve, 1981-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította. Az Ipoly-völgy szakasza a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében szereplő Ramsari terület. Részt veszünk a Kárpátok Védett Területeinek Hálózatában és a Duna menti védett természeti területeket összefogó DANUBEPARKS munkájában is.

A természetvédelemben kiemelten fontosnak tartjuk az oktatást, szemléletformálást. Természetismereti táborokat szervezünk, bemutatóhelyeinken és tanösvényeinken színes programokkal, vezetett túrákkal várjuk az érdeklődő természetbarátokat.

Rövid kedvcsináló anyagot itt találhat a nemzeti parkról.

Kapcsolódó oldalak