Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park

A nemzeti park területe (80.135 hektár) a Hortobágy és Nagykunság tájait, valamint a Tisza-tó egyes részeit foglalja magába. Hazánk első, 1973-ban alapított, egyben a legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkjának létrehozásához egy, a többek között Konrad Lorenz által támogatott nemzetközi összefogás is hozzájárult.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez további 4 Tájvédelmi körzet is hozzátartozik, s 3 megyényi működési területén 6 tájegységi körzetre osztva látja el természetvédelmi feladatait. Vizes élőhelyei nemzetközi védelmét, köztük a Hortobágyi-halastó, az Egyek-pusztakócsi és Kunkápolnási mocsárvilág valamint a Tisza-tó vízfelületeit közel 23 000 ha-os területen a Ramsari Egyezmény is óvja (1979). A Hortobágy egy olyan, a pásztorközösségek által elsősorban legeltetéssel hasznosított kultúrtáj, mely az ember és a természet „hagyományos és kíméletes földhasználaton alapuló, harmonikus együttműködésének kiemelkedő példája”, s mint ilyen UNESCO kulturális világörökségi helyszín (1999).

Mint „Magyarország legjobb élő hagyományokat ápoló desztinációja”, Kiváló Európai Desztináció (ÉDEN 2008) nemzetközileg is elismert pásztorkultúráját mai napig őrzi. 2011-ben a nemzeti park mintegy 10 ezer hektáros területén jelölték ki Európa harmadik ”nemzetközi csillagoségbolt-parkját”, mely a természetes éjszakai környezet megóvásával a fényszennyezésmentes égbolt látványát és az éjszakai élővilág értékeinek bemutatását hivatott szolgálni.

A nemzeti parkot részben lefedő, illetve azon túlnyúló Natura 2000 területek az európai jelentőségű élőhelyek, állat- és növényfajok megőrzésének lehetőségét hivatottak biztosítani.

Az Igazgatóság arra törekszik, hogy természeti és kultúrtörténeti értékeit megőrizze, bemutassa, egyben ennek társadalmi jelentősége tudatosítása érdekében létesítményeket üzemeltessen.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapja és látogatóközpontja a nemzeti park területének bemutatása mellett az igazgatósághoz tartozó bemutató- és szálláshelyekről, túrázási lehetőségekről, a terület tanösvényeiről nyújt tájékoztatást. Az egész évet felölelő nyílt túrák, rendezvények, kiadványok, erdei iskola programok, táborok segítik az országimázs részét képező értékek, sajátos hungarikumunk megismertetését.

Rövid kedvcsináló anyagot itt találhat a nemzeti parkról.

Kapcsolódó oldalak