Tematikus túrák

Abaligeti-barlang

A Mecsek északnyugati lábánál fekvő Abaligetet a településről elnevezett barlang tette híressé, amely a hegység leghosszabb és legrégebben ismert rendszere. A falu határában emelkedő Bodó-hegy északi oldalában nyíló, az 1700-as évektől ismert barlang és 1 ha kiterjedésű felszíni területének védetté nyilvánítása – barlangjaink között másodikként – már 1941-ben megtörtént.

Gergely_Tibor_Abaligeti-barlang_Járat05     Gergely_Tibor_Abaligeti-barlang_Nagyterem02

Hazánk harmadik leglátogatottabb barlangrendszerének nagyobb része triász időszaki anizusi szürke mészkőben keletkezett. Állandó vízfolyását a bejáratától délre, a Viganvári-völgyben lévő aktív víznyelők táplálják. Hóolvadáskor, illetve nagyobb esőzések után a patak vízszintjének emelkedése miatt a járda víz alá kerülhet, ami a bejárati szakaszon a közlekedést nehezítheti. A barlang széles, meanderező, színlőkkel tagolt főágát a vízfolyás egy É-D irányú szerkezeti törésvonal mentén alakította ki.

A cseppkőképződményekben viszonylag szegény barlang legjellemzőbb sajátossága tehát a meanderező járathálózat és a víz oldó-koptató hatására kialakult formakincs. Lenyűgöző látványt nyújtanak a jól rétegzett vastagpados mészkő kőzetminőségének változása eredményeként kialakult sziklafelszínek és -formák. A járószintet több helyen hatalmas, a szálkőzetből kiszakadt sziklatömbök borítják. Az aktív járatrészek hosszabb szakaszon képződménymentesek, cseppkövek a magasabb zónában, egy-egy csoportban alakultak ki.

Az Abaligeti-barlang élővilága oázis a hazai barlangfaunák sivatagában. Gebhardt Antal 1934-ben 190 állatfajt (pl. vakbolharák, pók és aprófutonc fajok) írt le. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a zavarást jól tűrő kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg.

A XIX. század eleje óta rendszeresen látogatott barlang természetes állapotát a vendégek kényelme érdekében nagymértékben megváltoztatták. Az egész évben, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakképzett munkatársainak vezetésével, utcai ruhában látogatható főágat 2001-ben teljes körűen felújították (új pénztárépület, műszaki berendezések korszerűsítése).

További információk a látogatásról

A barlanglátogatást érdemes összekötni a közvetlen közelben lévő Denevér Múzeum felkeresésével és a Denevér tanösvény bejárásával. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az abaligeti Denevér Múzeum épületében korlátozott számú szálláshelyet is biztosít.

Kapcsolódó oldalak