Fekete István emlékhely, Kis-Balaton

Fekete István emlékhely, Kis-Balaton / Fenékpuszta / Diás-sziget

Csak szakvezetővel látogatható!

A kirándulás keretében bemutatjuk a „Matula kunyhót”, valamint a „Berek” írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját.

752_1

Megújult a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely a Kis-Balatonnál

A töltés egy bevezető, 3 km-es szakaszán a részt vevők saját autójukkal haladnak, majd rövid gyaloglás során érünk a Diás-sziget azon területére, ahol a Fekete István Emlékhely áll. A séta alatt a szakvezető bemutatja az élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű…), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét, és a hazai természetvédelem első, kezdeti mérföldköveit. A csoport megtekinti a Fekete István Emlékszobát, és a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató Vönöczky Schenk Jakab Emlékszobát. Az emlékház mellett áll a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhó.

asp_620_dias1

Időpontok:
2020. május 15 – szeptember 30.:
keddtől szombatig: 10:00 és 13:00 óra
vasárnap: 10:00 óra

2020. október 1 – 2021. április 30.:
előzetes egyeztetés, bejelentkezés alapján

 

Kérjük, az indulás időpontja előtt legalább 15 perccel érkezzenek!
A kirándulás időtartama 1,5 – 2 óra.
Találkozóhely: Kis-Balaton Kutatóház GPS: 46.700841, 17.23867

Elérhetőség, megközelítés:

Találkozóhely, indulás: Kis-Balaton Kutatóház (Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház)
Cím: Fenékpuszta
GPS: 46.700841, 17.23867
Google térkép letölthető itt.
Telefon: 0036706457203 (Szakvezetés alatt nem tudjuk felvenni, ezért az írásbeli megkeresést javasoljuk!)
*E-mail: [email protected]

A kutatóház a 76-os főút Sármellék és Balatonszentgyörgy közötti szakaszáról letérve érhető el.
Sármelléktől kb. 5,5 km-re jobbra, ill. Balatonszentgyörgy felől jövet a Zala-hídtól és a vasúti átjárótól kb. 1,5 km-re balra kell letérni és átmenni egy vasúti átjárón. Barna színű információs tábla is jelzi mindkét irányból, ahol le kell kanyarodni, Kis-Balaton Kutatóház felirattal. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság géptelepét látják majd meg először, de nem oda kell bemenni, hanem balra fordulni és a legutolsó házig továbbjönni. A kutatóház előtt egy nagy fatáblát látnak majd a nemzeti parkunk térképével.

Jegyárak

A kirándulás menete:
Érkezés, jegyvétel a Kutatóháznál. Az indulás pontosan a megadott időpontkor történik, ekkor mindenki visszaül saját járművébe, és a szakvezető felvezetésével megteszi a bevezető 3 km-es szakaszt. Ezután a töltés kiszélesedő szakaszán mindenki leparkol, onnan indul az 500 m-es gyalogos szakasz.
Kerékpárral is lehetséges a bevezető szakasz megtétele! Kerékpárral az indulás előtt 20 perccel szükséges érkezni, hogy el tudjanak indulni az autósok előtt!

Kapcsolódó oldalak