Tematikus túrák

Tettyei Mésztufa-barlang

A Pécs egyik kedvelt kirándulóhelyeként ismert Tettye tér alsóbb szegletének nyugati oldalán található hazánk egyedülálló geológiai képződménye, a Tettyei Mésztufa-barlang.

Komlós_Attila_20080330_Tettyei_Mésztufa_barlang_16     Komlós_Attila_20080330_Tettyei_Mésztufa_barlang_12

Befoglaló kőzete alapján igazi ritkaság, hiszen édesvízi mészkőben, vagyis „mésztufában” található. Természetes üregeinek kialakulása a pleisztocén-holocén időszakra tehető. Keletkezése a forrásmészkő kialakulásával együtt történt a tetarátagátak mögötti iszapos hordalékok zárványként történő bezáródásával, amelyek később a felszíni vizek elnyelődésével fokozatosan kimosódtak. Az emberi tevékenység aktuális céljainak megfelelően az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették a barlangot: további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Ezek a földalatti üregek egykor lakóhelyként is funkcionáltak, ekkor több szellőzőkürtőt is vágtak a mennyezetbe.

Már a XX. század elején, rövid időn keresztül „Pokol kapuja” néven bemutatóhelyként működött a szomszédos lakóüregeket bányászati módszerrel történt összekötésével kialakult járatrendszer, ami azonban később teljesen feledésbe ment és balesetveszélyes volta miatt le is zárták. 2006-ban és 2007-ben került sor a barlang teljes körű felújítására, bemutatóhellyé történő kialakítására. A bejáratnál a földbe süllyesztve fogadóépület került várja a látogatókat. A barlangi folyosók járatvilágítással, a különleges képződmények látványvilágítással lettek ellátva. A járatok padozatát úgy alakították ki, hogy az a mozgáskorlátozottak számára is lehetővé teszi a barlang látogatását.

A barlang a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak félóránként induló szakvezetésével egész évben látogatható. A túra során az érdeklődők megismerkedhetnek a Tettye földtani felépítésével, kultúrtörténetével és egyéb helyi érdekességekkel.

További információk a látogatásról >>

Kapcsolódó oldalak