Béke-barlang

Béke-barlang

Hazánk harmadik leghosszabb barlangja (7193 m) az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része.

Az 1952-ben feltárt, triász időszaki mészkőben kialakult, aktív patakos Béke-barlang alaprajza egy „ideális” föld alatti vízhálózat hierarchikus rendszerét tükrözi. Bár járatainak irányát a befoglaló kőzet tektonikus repedés- és hasadékrendszere határozta meg, föld alatti patakjának oldalazó eróziója mára nagyrészt eltüntette a tektonikus preformáció jeleit.

A járatokat változatos színű cseppkőképződmények, magasból alányúló függőcseppkövek, cseppkőlefolyások, -zászlók és egymásba fonódó, lépcsőzetes medencesort alkotó mésztufagátak díszítik. A cseppkőképződményektől mentes helyeken a falakat változó méretű kagylós oldásformák borítják. Legnagyobb termének (Óriás-terem) hossza 60 m, szélessége 20 m, magassága pedig eléri a 18 m-t.

A Béke-barlang levegőjének gyógyhatását hamar felismerték, s az országban elsőként 1965-ben nyilvánították gyógybarlanggá. Napjainkban a jósvafői mesterséges bejárat közelében lévő két teremben folyik a légúti megbetegedésben szenvedők gyógykezelése.

A Béke-barlang az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében induló, szakvezetéses barlangtúra keretében tekinthető meg. A túra a Baradla-barlang aggteleki bejárata elől indul, ahonnan egy kb. 2 órás felszíni séta keretében jutunk el a barlang bejáratáig. A 2 km hosszú barlangi túra a Bejárati-táró – Nagy-tufagát – Narancs-zuhatag – Vörös-terem – Amfora – Óriások és törpék kapuja – Kőgombás kapu – Fürdős-terem – Malomkövek – Öt-tufa – Anyósnyelv – Sündisznó – Nagy-terem – Kötélhágcsós-szifon és vissza útvonalon zajlik, teljesítése kb. 3 órát vesz igénybe. A barlang bejárása semmiféle sziklamászó technikát nem igényel, azonban a gyakran derékig érő hideg vízben való több órás gyalogláshoz komoly állóképesség szükséges. A túrához alapfelszerelést (sisak, lámpa, overall) a túravezető biztosít, gumicsizma viselése erősen ajánlott. A felszínre kiérve a váltóruha nagyban elősegíti a barlangban szerzett élmények zavartalan feldolgozását.
További információk a barlangtúráról az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján

Kapcsolódó oldalak