Kecske-lyuk

Kecske-lyuk

Miskolc

A fokozottan védett Kecske-lyuk a Bükk-hegységben, a Miskolc-Diósgyőrtől Ny-ra húzódó Forrás-völgyben, a város határától mindössze 1 km-re, a Király-kúttól kb. 200 m-re Ny-ra, a Hársas-bérc alatt nyílik. A 460 m hosszú tipikus forrásbarlang triász korú mészkőben, egy durván É-D irányú, közel függőleges hasadék mentén alakult ki. A rendszer az év nagyobb részében vizet nem vezet, ezért a barlangi patak időszakos jelenléte különlegességnek számít.

A barlang – a bejárati szakaszt kivéve – cseppkövekben gazdag, a leggyakoribb képződmény a sárgásbarna és a hófehér cseppkőlefolyás. Sajnálatos, hogy a lefolyásokon kívül épen maradt cseppkőképződmény nem található a barlangban, ugyanis a látogatók mind letörték azokat. Az ősidők óta ismert üregben végzett régészeti feltárások gazdag leletegyüttest hoztak napvilágra, amelyek nagy valószínűséggel neolitikus kultúrák emlékei.

A közkedvelt kirándulóhelynek számító Kecske-lyuk a népszerűségét annak köszönheti, hogy viszonylag könnyen, de mégis kalandos körülmények között lehet csaknem az egész barlangot bejárni anélkül, hogy a látogató akár az eltévedés, akár a szakadékba zuhanás veszélyének tenné ki magát. A barlang bejárati terme szabadon látogatható, további szakaszainak bejárása azonban kizárólag a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak szakvezetésével induló, közepesen nehéz barlangtúrákon lehetséges. A belső szakaszok igazi „barlangélményt” nyújtanak a meanderező patakmederben való kúszással-mászással, vízszint feletti traverzálással és a látványos cseppkőlefolyásokkal. Alapfelszerelést (sisak, lámpa, overall) a túravezetők biztosítanak a 1,5 órás barlangtúrához.

További információk a barlangtúráról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találhatók.

Kapcsolódó oldalak