Trió-barlang

Trió-barlang

Orfű

A Trió-barlang a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, a Szuadó-völgyben található, Orfűtől kb. 3 km-re délre. A Mecsek második legmélyebb és hatodik leghosszabb barlangja a karsztosodó és nem karsztosodó kőzetek határán kialakult víznyelők egyik tipikus példája. A triász időszaki mészkőben kialakult barlang morfológiája és kitöltéseinek elhelyezkedése a víznyelőbarlangok sajátosságait mutatja. Határozott irányú vízvezető járatok vezetnek a bejárattól a végpontokig. A lejtős, lépcsőkkel tagolt folyosóknak csak a magasabban fekvő vagy inaktív szakaszain találunk cseppkőképződményeket. Aljukat sok helyen a víz által behordott üledék, homokkő-kavicsok borítják. A járatok jobbára É-D irányú vagy erre merőleges tektonikus vonalak mentén alakultak ki, mindvégig követve a rétegdőlés irányát.

A Trió-barlang legfőbb vonzereje a változatossága. Szűk kuszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok, kürtők egyaránt fellelhetők benne. A barlang első harmada szűk, kúszva járható, de igen izgalmas szakasz. A második, középső szakasz tágas, aknákkal színesített járat csodálatos cseppkőképződményekkel (az első aknában található Búbos-kemence és a felette csüngő cseppkőzászló a Mecsek egyik legnagyobb cseppkőképződmény együttese). A Trió-barlang harmadik harmada egy szűkebb, helyenként hasadék jellegű járat kisebb termekkel tagolva. A Nagyköves-terem és az Agyagos-ág 1-es és 2-es kistermeinek cseppkőlefolyásai szín- és formagazdagságukkal hívják fel magukra a figyelmet.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő barlangot a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület által szervezett barlangtúrákon keresztül lehet meglátogatni. A túrák az orfűi Mecsek Háza „barlangkutató központból” indulnak, ahonnan gyalogosan történik a mintegy 2,5 km-re lévő barlang megközelítése. A Trió-barlangban a résztvevők a Bejárat – Búbos-kemence – Tamás-akna – Nagyköves-terem – Nagy-terem – Agyagos-ág, majd visszafelé ugyanezt a kb. 200 m-es útvonalat járják be, amelynek időtartama kb. 2 óra. Az előzetes bejelentkezéssel induló túrák idejére sisakot és lámpát a szakvezető biztosít, overall bérlésére van lehetőség. A barlangtúrán való részvétel nem igényel különösebb felkészültséget, bár a barlangban sokat kell mászni és hason kúszni. A nehezebb szakaszokon létrák segítik a közlekedést.

A barlangtúrát érdemes összekötni az Orfűi Vízfő tanösvény bejárásával.

Tudjon meg további információk a barlangtúráról!

Kapcsolódó oldalak