Lóczy-barlang

Lóczy-barlang

Balatonfüred számos kultúrtörténeti és természeti nevezetessége között előkelő helyet foglal el a város északi peremén emelkedő, szép kilátást nyújtó Tamás-hegy aljában nyíló Lóczy-barlang. Az 1882-ben kőfejtő munkások által felfedezett, közel 150 m hosszú és 20 m mély, formakincsét tekintve különleges barlang a Balaton világhírű kutatója, id. Lóczy Lajos nevét viseli.

01_Lóczy-barlang_0712_l     14_Lóczy-barlang_0712_mono

Az üregeket magába záró triász időszaki, látványos padokat alkotó füredi mészkő és a kőzetpadok közötti agyagcsíkok 230 millió évvel ezelőtt, a Tethys-tenger trópusi medencéjében rakódtak le. A későbbi tektonikus mozgások eredményeként létrejött kőzetrepedéseken keresztül a harmadidőszak végén szén-dioxidban dús hévíz tört fel a mélyből, amely a felszínről származó hideg vizekkel keveredve gömbüstöket oldott a mészkőbe, amelyek az idő múlásával termekké bővültek.

Az 1934 óta a nagyközönség számára is látogatható barlangban a mintegy félórás séta során megcsodálható a befoglaló kőzet gyűrt rétegsora és padjai, a változatos oldásformák, valamint a ma már csak rejtett zugokban található aragonit (CaCO3) kristály csoportjai. A villanyvilágítással ellátott, oda-vissza 120 m hosszúságú túrát szezonálisan (április 28–szeptember 30.), szakvezetés mellett, utcai ruházatban tehetik meg a látogatók.
A balatonfüredi Lóczy-barlang nyári fürdőzések között kitűnő kiegészítő programot, hűsölési lehetőséget nyújt a tikkasztó melegben.

Kapcsolódó oldalak