Bolhási-víznyelőbarlang

Bolhási-víznyelőbarlang

A Jávorkúttól északkeletre található Jávorkúti- és Bolhási-víznyelőbarlangok bejáratai közvetlenül a műúttól délre, egymástól alig 400 m távolságra nyílnak. Az igen összetett szerkezetű, egymástól függetlenül feltárt barlangok egy hidrológiai rendszert alkotnak, összeköttetésüket 1997-ben sikerült megtalálni. A járatok hossza eléri az 5100 m-t, így ez a Bükk második leghosszabb barlangrendszere.
A barlangrendszer befoglaló kőzete K-Ny-i keskeny sávban húzódó, meredeken kibillent, jól rétegzett triász időszaki fehér mészkő, amit két oldalról vulkanitok és palák fognak közre. A barlangrendszer járatainak kitöltése és formakincse rendkívül változatos. A bejárathoz közeli nyelőzónában az aktív részeken hófehér, vízmosta, csiszolt vagy karrosodott falfelületek váltakoznak kevés üledékes kitöltéssel. A falakon szépen kifejlődött oldott hullámkagylók, a szifonjáratokban simára csiszolt üstös formák a gyakoriak. Cseppkőlefolyások, bekérgezések és függőcseppkövek szinte mindenhol megtalálhatók. Színvilágukban a fehér, a narancs és vöröses árnyalatok dominálnak.

 

A Bolhási-víznyelőbarlang a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) által szervezett, előzetes bejelentkezés után induló szakvezetéses „extrém barlangtúra” keretein belül látogatható. A barlangba leszállók számára a bejáraton befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt, ezért gumicsizma viselése erősen ajánlott. A kb. 2,5 óra hosszúságú, a Bejárat – Aknarendszer – Alsó-kuszoda – Athén-romjai – Katalin-terem – Mamut-temető – Mamut-kör – 1. sz. szifon – Bejárat útvonalon végighaladó túrán a függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. A Szintes-ágba leérve egy kúszós-mászós útvonal várja a látogatókat – emiatt ezt a túrát inkább barlangjárásban tapasztaltabb személyeknek ajánljuk. A túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, overall) a BNPI biztosítja.
További információk a barlangtúráról a BNPI honlapján

Kapcsolódó oldalak