Esztáz-kői-barlang

Esztáz-kői-barlang

Felsőtárkány

Az Esztáz-kői-barlang a Bükk-hegység déli részén, Felsőtárkánytól 3,5 km-re a Gyetra-völgy alsó szakaszán nyílik. A barlangot magában foglaló felső triász mészkőben helyenként jelentkező tűzkövesedés szép példája látható a Templom-terem déli falában. A barlang fosszilis víznyelőbarlang, mely a völgytalp bevágódása során az eredeti természetes bejáraton keresztül nyelte a nem karsztos térszínről lefutó vízfolyást. Az idősebb felső termekben már megindult és jelenleg is folyik a cseppkőképződés (nagyfelületű cseppkőlefolyások, képződmény együttesek), míg az alsó szakaszok agyaga és a cseppkövek hiánya a nem túl régi elöntések képében jelentkező, talán még időszakosan – a törmeléken át – ma is előforduló víznyelésre utalnak.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) előzetes bejelentkezés alapján egy rövidebb, könnyű és egy hosszabb, közepes nehézségű szakvezetéses barlangtúra keretében teszi lehetővé a barlang látogatását. A barlang Felsőtárkányból, a BNPI Nyugati-kapu Látogatóközpontjától gyalogosan (1 óra) és kerékpárral (20 perc) is megközelíthető. Az alapvető felszerelések biztosításáról (overall, sisak, lámpa) a BNPI gondoskodik.

Rövid túra: Bejárat – Nap-terem – Kapu – Lépcső – Templom-terem – Bejárat, 30 perc

Hosszú túra: Bejárat – Nap-terem – Kapu – Lépcső – Templom-terem – Háromszög-ág – Alsó-szakasz (Csúszda, Lapály, Reménység-ág) – Bejárat, 1 óra

További információk a barlangtúrákról a BNPI honlapján találhatók.

A barlanglátogatás előtt vagy után érdemes bejárni a közeli, Felsőtárkányról induló tanösvényeket is, amelyek útvonala kapcsolódik egymáshoz: a Barát-réti tanösvényt, a Kő-közi tanösvényt és a Vár-hegyi tanösvényt.

A BNPI a Nyugati-Kapu Látogatóközpontban, ahol erdei iskola is működik, szállást tud biztosítani.

Kapcsolódó oldalak