Kő-lyuk

Kő-lyuk

Miskolc

Az 1944-ben feltárt Kő-lyuk a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a Csókás és a Felső-forrás közötti piros + jelzett turistaúttól 300 m-re északra elhelyezkedő sziklakatlanból, a Hillebrand Jenő-barlang mellett nyílik. A triász időszaki mészkőben kialakult, ma már inaktív forrásbarlang hazánk egyik legérdekesebb, jelentős kultúrtörténeti értékkel rendelkező barlangja, amely még számos titkot rejt.

A járatok falán nagyobb mennyiségben karfiol, borsókő formájú, vagy lefolyást képező montmilch kiválások láthatók, de egy-egy szakaszon a cseppkövek mennyisége is jelentős: közöttük összejárt állócseppkő, elöregedett oszlop, többségében új függőcseppkő, cseppkőlefolyás és -bekérgezés, cseppkőzászló és szalmacseppkő egyaránt előfordul.

Kitöltéséből a régészeti feltárások során számos barlangi medve koponya került elő. A helyet a kőkorban élt ember feltehetően kultikus célokra használta. A bronzkori kultúrrétegek is gazdag leletanyagot (edénytöredékek, faragványok, emberi maradványok) tartalmaztak.

A Kő-lyuk látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál. A Bejárat – Előcsarnok – Nagy-terem – Guanós-terem – Bejárat útvonalon zajló kb. 45 perces szakvezetéses, könnyű barlangi túra akár felszíni öltözékben is látogatható, sisakról és fejlámpáról a túravezető gondoskodik.

További információk a barlangtúrákról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvashatók.

Kapcsolódó oldalak