Létrási-vizesbarlang

Létrási-vizesbarlang

Miskolc

A Nagy-fennsíkon átvezető műút közvetlen közelében nyílik a több mint 3 km hosszú, fokozottan védett Létrási-vizesbarlang. A középső triász mészkőben kialakult barlang tipikus fennsíki aktív víznyelő, természetes bejárata egy erózióval koptatott, vastagpados mészkőrétegbe mélyült felszín alatti patakmederben folytatódik. Az emeletes víznyelőrendszer labirintus jellegű járatait elsősorban erózió alakította, melyeket utólag korrózió, és kismértékben gravitációs tömegmozgások is formáltak. A járatok közel 60%-a É-ÉK – D-DNy csapásirányú, s a rétegek dőlésiránya, valamint a törések csapásiránya együttesen alakították ki a barlangjáratok fő irányát a pleisztocénben és a holocénben. A bejárattól számítva 68 m mélyen lévő végpontját kis, 30 m³ térfogatú tó tölti ki.

A barlang kitűnő földtani-tektonikai bemutatóterep, ahol helyenként szép és néha ritka képződmények (borsókövek, cseppkőlefolyások, álló- és függőcseppkövek, sajátos korrodált végű cseppkövek) is találhatóak.

A Létrási-vizesbarlangot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai által vezetett közepes nehézségű és extrém barlangtúrákon lehet látogatni előzetes bejelentkezés alapján.
  • Rövid túra: I. sz. bejárat – Rom-terem – Dögszifon – IV. sz. bejárat (200 m, 1,5 óra)
  • Hosszú túra: I. sz. bejárat – Rom-terem – Dögszifon – Háromszög-terem – Vértes-terem – Kőhidas-terem – Tó – Kőhidas-terem – Vértes-terem – Háromszög-terem – IV.sz. bejárat (600 m, 4 óra)
Az extrém túrán a kalandvágyók a felszínről befolyó patak útvonalát követhetik a hegy gyomrába, majd a szárazabb felső kerülőjáraton juthatnak el a végponti szifontóig. A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák könnyítik meg. Egyes szakaszok barlangi tapasztalatok nélküli látogatóktól nagy lelkierőt és megfelelő fizikai kondíciót követelnek meg. A túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, overall) a túravezető biztosítja.
További információk a barlangtúrákról a Bükki Nemztei Park Igazgatóság honlapján találhatók.

Kapcsolódó oldalak