Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgál

A Déli-Bakonyban, a Herend-Szentgáli-medencét délről keretező dolomitrögök egyikén, a Mecsek-hegy északnyugati sziklás oldalában, jóval a völgytalp felett nyílik a Szentgáli kőlik-barlang, amelynek részletes feltárása 1985 óta zajlik.

A befoglaló kőzetet alkotó felső-triász fődolomit vastag padjai közel vízszintesen települnek, mégis jellemző az erőteljes tektonikus preformáltság. A barlang keskeny és magas, hasadék jellegű folyosói szerkezeti vonalak mentén oldódtak ki. Ahol a különböző irányú törések egymást keresztezik – részben omlásos eredetű – kisebb termek jöttek létre. Bakonyi viszonylatban meglepőek a Nagy-terem heliktitjei (görbe cseppkövek) és a falakon néhol megőrződött lemezes kalcitkiválások. Rajtuk kívül – dolomitban nem mindennapos – cseppkőoszlopok, kisebb sztalaktitok és sztalagmitok, valamint borsókövek díszítik az üregeket. A barlang kutatása, a kőtörmelékek bontása során értékes régészeti leleteket is találtak: rézkori edénytöredékek, bronzkori urnák, római pénzérme, Árpád- és egyéb középkori fazekak maradványai kerültek elő. A laza kitöltés fosszílikákat is tartalmazott, többek közt egy barlangi medve koponyacsontját.

A Szentgáli kőlik-barlang méreteinél, formakincsénél fogva és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepére, azaz a tektonikus folyamatok és a különböző barlangi képződmények bemutatására, valamint a barlangjárás, barlangkutatás technikájának elsajátítására. Külön kiemelendő a gazdag régészeti leletegyüttes hiteles másolatokkal történő helyszíni bemutatásának lehetősége, amely kitűnően illusztrálja a természeti és kultúrtörténeti értékek kapcsolatát. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság március 15. és október 31. közötti időszakban napi rendszerességgel indítja alap (150 m, 1,5-2 óra) és extrém (250 m, 2-2,5 óra) túráit. Az igazgatóság a kalandra vágyók számára barlangászoverallt, fejvédőt és fejlámpát biztosít, a belépőjegy ára tartalmazza a balesetbiztosítást is.

További információk a barlangtúráról itt olvashatók.

Kapcsolódó oldalak