Vass Imre-barlang

Vass Imre-barlang

Az Aggteleki-karszt egyik legjelentősebb üregrendszere a Jósvafőtől északnyugatra 2 km távolságban, a Tohonya-völgy északi végén nyíló, a Kis-Tohonya-forrás felszín alatti vízrendszerében kialakult Vass Imre-barlang, amely az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része.

Vass Imre-barlang 001 2014.01.01. Egri Csaba     Vass Imre-barlang 002 2014.01.01. Egri Csaba

Az időszakosan aktív patakos barlang járatai triász időszaki mészkőben és dolomitban alakultak ki. A helyenként kettő vagy három szintre tagozódó járatrendszer összhosszúsága 2185 m. A barlang változatos formájú, méretű és színű cseppkőképződményei páratlanul szép látványt nyújtanak. Megfigyelhetünk függő- és állócseppköveket, cseppkőoszlopokat, jellemzőek az akár fél méteres hosszúságú szalmacseppkövek, s nagy felületeket borítanak be a cseppkőkérgek és cseppkőlefolyások. A mennyezetről és oldalfalakról függönyszerűen lógnak le a gyönyörű sima és csavart cseppkőzászlók, görbe- és gömbcseppköveket és cseppkőléceket is megcsodálhatunk. Több ponton kalcittelérek, illetve nagy lapokban kivált kalcitképződmények figyelhetők meg. Korall-szerű borsókő képződmények egy helyen tömegesen, máshol csak alárendelten fordulnak elő.

A Vass Imre-barlangot az érdeklődök a Baradla-barlang jósvafői bejáratának jegypénztárától induló, szakvezetéses túra keretein belül tekinthetik meg. A felszíni túra oda-vissza 6 km. A barlang látogatható, Lagúnás-szifonig tartó főága közel 300 m-es szakaszon kiépített és villanyvilágítással ellátott. A túra időtartama kb. 3 óra. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, azonban az engedélyezett kis csoportlétszám (legfeljebb 10 fő) miatt a szabad túridőpontokról érdemes előre tájékozódni. A barlang látogatásához semmilyen speciális felszerelés nem szükséges, ugyanakkor előfordulhat, hogy egy-egy szűkebb részen hozzáérünk a falakhoz, vagy ha nem rég vonult le árvíz, akkor sáros lehet az aljzat. Ennek figyelembevételével érdemes megválasztani a lábbelit és a ruházatot.

Barlangtúra előtt vagy után érdemes bejárni a Jósvafőről induló tanösvényeket: a Fürkész ösvényt és a Tohonya-Kuriszlán tanösvény hosszabb és rövidebb útvonalát.

További információk a barlangtúráról az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találhatók. Tekintse meg az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott szálláshelyek listáját.

Kapcsolódó oldalak