Kossuth-barlang

Kossuth-barlang

Jósvafő

Jósvafő község határában a Nagy-Tohonya-forrás barlangja karszthidrológiai jelentősége miatt 1982 óta fokozattan védett. Az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része. Az aktív patakos forrásbarlang középső-triász mészkőben kialakult járatainak összhossza meghaladja az 1400 m-t. A keskeny, réteglaphoz igazodó, oldásformákkal díszített, meanderező, színlőkkel tagolt főág alját helyenként teljes szélességben kitölti a patak, amely egy helyen 50 m hosszú tóvá duzzad. A végponton a továbbjutást egy 32 m mély szifon nehezíti. A rendszer sajátossága, hogy vize a mélykarszt felmelegedett vizének hatására a környező karsztforrásokénál melegebb.

A Kossuth-barlang az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett, nagyobb nehézségi fokozatú barlangtúra keretien belül látogatható szakvezető irányításával. A túrák az aggteleki barlangpénztár elől indulnak és oda is érkeznek vissza. A pénztártól a résztvevőket a nemzeti park igazgatóság gépjárműve szállítja át Jósvafőre, illetve a túra végeztével vissza Aggtelekre.

A bejárati tárótól induló túra során a cseppkőképződményekben szegény főágában, sziklákon mászva, a tavon átívelő drótkötélhídon, létrákon átkelve lehet elérni a végpontot jelentő Reménytelen-szifont, majd ugyanazon az úton visszatérve ér véget a barlangtúra. A barlang végigjárása – amelyhez jó kondíció és mászókészség szükséges – kb. 3 órát vesz igénybe. A túrához alapfelszerelést (sisak, lámpa, overall) a túravezető biztosít, gumicsizma viselése erősen ajánlott. A felszínre kiérve a száraz váltóruha nagyban elősegíti a barlangban szerzett élmények zavartalan feldolgozását.

Barlangtúra előtt vagy után érdemes bejárni a Jósvafőről induló tanösvényeket: a Fürkész ösvényt és a Tohonya-Kuriszlán tanösvény hosszabb és rövidebb útvonalát.

További információk a barlangtúráról az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághonlapján találhatók. Tekintse meg az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott szálláshelyek listáját is!

Kapcsolódó oldalak