Szent István-barlang

Szent István-barlang

A fokozottan védett, cseppkövekben gazdag Szent István-barlang mesterséges bejáratát Miskolctól 3,5 km-re, Lillafüreden, a Palota Szállótól 500 m távolságra, a Szent István-lápa oldalába mélyülő, lapos tetejű, terméskővel díszített fogadóépület rejti. Tőle 1 km-re található a Bükk másik, tömegturizmus számára is megnyitott barlangja, az Anna-barlang, amely a függőkerteken át vezető gyalogösvényen negyed órás sétával megközelíthető.

Szent István-barlang 08     Szent István-barlang 17

A középső triász időszaki szürke mészkőben fekvő tipikus forrásbarlang kialakulása a 250 m-rel magasabban húzódó, a Nagy-fennsík keleti peremén elhelyezkedő Létrás-tető és István-lápa téréségéből mélybe jutó vizek oldó-koptató munkájának köszönhető. A forrásbarlangból a víz jelenleg egy alsóbb aktív járaton (Vasas-akna) távozik, és csak ritkán, áradások esetén önti el a jelenleg szárazon lévő kiépített szakaszokat (ez az elmúlt ötven évben mindössze háromszor fordult elő). A rendszer – formajegyei alapján – a karsztvízszint alatt alakult ki. A főtén (a barlang mennyezete) és a falakon mennyezeti félcsatornák, valamint gömbüstök torzói figyelhetők meg.

A járatokban a víz eltűnését követően megkezdődött a ma is tartó cseppkőképződés. A különböző formájú függő- és állócseppkövek, cseppkőoszlopok általában vörösesbarna vagy fehér színűek. Leggyakoribb forma a cseppkőlefolyás, melynek a legszebb képviselője a 15 x 20 méternyi felületet borító Megfagyott-vízesés, ami foltokban hegyitejszerűen mállik.

A Szent István-barlangot 1989 óta használják légzőszervi betegségek gyógyítására, kúrálására. A barlangok annak köszönhetik gyógyhatásukat, hogy a felszín alatti levegő mikrobiológiai szempontból csaknem steril, azaz por- és allergénmentes közeg. A betegek a barlang egyik elzárt, belső termében (Fekete-terem és az ún. Kutyafül) vannak elhelyezve, ahol minden kúra alkalmával kb. 20-30 beteg tartózkodik.

Az 1931 óta látogatható Szent István-barlang egész évben várja vendégeit, április 1. és szeptember 30. között 9-18 óráig (az utolsó túra 17 órakor indul), október 1. és március 31. között 9-15 óráig (az utolsó túra 14 órakor indul). A kb. 30 perces szakvezetéses túra szakaszai kiépítettek, villanyvilágítással ellátottak, minden látogató számára utcai öltözetben, egész évben bejárhatók. A közlekedést korlátok, lépcsők és egyenletes, vízmentesített sétautak segítik.

További információk a látogatásról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvashatók.

Kapcsolódó oldalak