Gyurkó-lápai-barlang

Gyurkó-lápai-barlang

Varbó

Az 1958-ban felfedezett Gyurkó-lápai-barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a Kis-fennsík északi peremén, a Barátság-kerttől északra mintegy 1 km távolságra található. Természetes, 1,5 m hosszú, keskeny, szabálytalan bejárati nyílása meredek hegyoldalban, egy sziklás hegygerinc alatt 15 m-rel egy sziklafal tövében rejtőzik. A felső-triász mészkőben kialakult, mindössze 50 m hosszúságú barlang lényegében egyetlen megnyúlt teremből áll, amelynek mennyezete omlott formát mutat, nagy felületeket hófehér cseppkőréteg borít, néhol a felszínről lejutó gyökerek láthatók.

Jellegzetesek a fűrészfogas vagy fodros szélű cseppkőzászlók is. A barlang mélypontján lévő kürtő falát igen különleges, 2-3 cm-es borsókő-képződmények díszítik. A barlangban egész éven át denevérek tanyáznak, amelyről az elszórtan elhelyezkedő guanófoltok tanúskodnak.

A Gyurkó-lápai-barlang felszíni túraruhában, akár kézilámpával is bejárható. A denevérek nyugalmának biztosítása érdekében a barlang téli nyugalmi időben (november 1–március 14.) nem látogatható. A túrák előzetes bejelentkezés alapján indulnak, kizárólag a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízott túravezetőinek vezetésével. A könnyűnek számító barlangtúra időtartama 25-30 perc.

További információk a barlangtúráról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találhatók.

Kapcsolódó oldalak